Donatuskerk in Zadar, KroatiëOnze jongens wonen inmiddels allemaal op kamers. Toch wil je als ouders verbonden met ze blijven. Er gebeuren ook telkens dingen waardoor dat het geval is. Meehelpen verhuizen van spullen en hun kamer inzegenen. Vieren van het behalen van een diploma. Meeleven en uitwisselen van berichtjes via de WhatsApp. We houden ook hun oude kamer in ons huis vrij voor ze, waardoor het gemakkelijk is thuis te komen. Dat gebeurt gelukkig regelmatig. In de weekenden maar ook zomaar door de week. Onze jongens wonen inmiddels allemaal op kamers. Toch wil je als ouders verbonden met ze blijven. Er gebeuren ook telkens dingen waardoor dat het geval is. Meehelpen verhuizen van spullen en hun kamer inzegenen. Vieren van het behalen van een diploma. Meeleven en uitwisselen van berichtjes via de WhatsApp. We houden ook hun oude kamer in ons huis vrij voor ze, waardoor het gemakkelijk is thuis te komen. Dat gebeurt gelukkig regelmatig. In de weekenden maar ook zomaar door de week.

Donatuskerk in Zadar, KroatiëMijn vrouw en ik zijn twee weken op vakantie in Kroatië geweest. Bij het plaatsje Zadar. Een geweldig historisch centrum, met op korte afstand vele kerken en oude gebouwen. Sommige kerken van het jaar 900. En een gezellige sfeer in de stad. Ook een warm katholiek leven, met druk bezochte Heilige Missen door hele families, jong en oud. Maar ook prachtige nationale natuurparken (Plitvice meren), waar de opnamen van de Winnetou film destijds zijn gemaakt.

Wij hadden onze jongens uitgenodigd dat ze als ze gelegenheid hadden, daar ook naar toe te komen in die periode. Twee van onze jongens hadden de mogelijkheid en ze vonden een voordelig geprijsd vliegticket naar Split zodat ze een week bij ons waren. Mijn vrouw en ik moesten wel een stuk rijden om ze van het vliegveld op te halen en na een week weer terug te brengen (150 km enkele reis). Maar daar maken we wat van en onze huurauto, een Citroën C4 Cactus, was ruim genoeg voor vier personen. Ook in het appartement met aparte slaapkamer en badkamer voor hun, hebben we ze uitstekend kunnen ontvangen. Zwemmen in de baai op 40 meter afstand van het appartement, de mooie stad Zadar, een tocht met de Catamaran langs de Zadar Archipel en een  prachtig natuurpark: dat alles hebben we met hun kunnen delen.

Grotendeels gaan ze na één week weer hun eigen weg. Maar thuis is voor ieder een eigen kamer vrij zolang ze zelf nog op kamers zitten. Af en toe weer eens lekker voor je laten koken, als broers elkaar ontmoeten, vrienden in Oss van de middelbare school ontmoeten, praten over allerlei zaken en zeker over het geloof, samen bidden en samen naar de kerk.