Op sociale media in de VS is in het kiel­zog van de #metoo ophef een nieuwe controverse ont­staan nadat een Amerikaans tijd­schrift een artikel publiceerde waarin wordt opgeroepen je kinderen niet te dwingen om familie en vrienden een hug te geven bij binnenkomst. Op sociale media in de VS is in het kielzog van de #metoo ophef een nieuwe controverse ontstaan nadat een Amerikaans tijdschrift een artikel publiceerde waarin wordt opgeroepen je kinderen niet te dwingen om familie en vrienden een hug te geven bij binnenkomst.

Een hug voor oom en tante!Het artikel stelt: “Met de feestdagen voor de deur is het een ongeschreven regel dat familie en vrienden die over de vloer komen, begroet worden met een hug, of de in Nederland wellicht gebruikelijker drie zoenen op de wang. Nou, houd er rekening mee dat hier binnenkort ook een einde aan komt, want ‘het is nooit te vroeg om kinderen ‘lichamelijke autonomie’ te leren’.

In het Amerikaanse tijdschrift Parents verscheen onlangs een artikel ‘Aarzelende hugs: Waarom je kinderen niet moet dwingen fysieke genegenheid te tonen’ In het artikel staat onder andere: ‘Het is nooit te vroeg om lichamelijke autonomie te oefenen.’

Iedereen die wel eens een onwillige peuter in een buggy heeft gestopt, weet dat kinderen geen autonomie hebben over hun lichaam. Ouders zijn vaak veel tijd kwijt om ervoor te zorgen dat kinderen naar het toilet gaan voor een lange autorit, dat kinderen sokken en schoenen aandoen, dat ze broccoli eten, hun tanden poetsen, op tijd naar bed gaan, etcetera. Niemand met ‘lichamelijke autonomie’ zou zich zo laten behandelen.

Enkele dagen geleden deden de ‘Girl Scouts’ een duit in het zakje door een artikel te plaatsen met als titel: ‘Herinnering: Ze is niemand een knuffel verschuldigd. Zelfs niet tijdens de feestdagen.’ In een reactie op Facebook werd een en ander nog eens verduidelijkt met de woorden: ‘Door haar nu hugs te laten geven, kan ze zich afvragen of ze later in haar leven fysieke genegenheid aan een ander verschuldigd is omdat ze haar mee uit eten hebben genomen of omdat ze iets aardigs hebben gedaan.’

Het idee dat een hug voor tante Agaath of oom Henk onze kinderen zal dwingen om later affectie te ruilen voor voedsel is natuurlijk absurd. Het veronderstelt dat we onze kinderen geen enkele begeleiding bieden tussen de transitie van onschuldige hugs naar meer volwassen affectie. Het omgekeerde is juist waar: kinderen leren met hugs in het gezin het verschil tussen goede en verkeerde aanraking.

Het omkeren van een onschuldige hug met opa in iets onguurs, door het te vergelijken met de schandalen die nu aan het licht komen in Hollywood, is echt een probleem. Dat neemt niet weg dat het goed is om onze kinderen te leren wat het verschil is tussen seksuele en niet-seksuele aanrakingen en kusjes.”

(bron: www.nypost.com)