Een beetje meer discipline graagBijna negen op de tien vaders en moeders vinden dat het wel wat strenger en meer gedisciplineerd kan op school. Ook thuis moeten kinderen strenger worden opgevoed en minder worden verwend. Dat blijkt uit onderzoek van J/M, een maandblad voor ouders met kinderen op de basisschool. Een beetje meer discipline graagBijna negen op de tien vaders en moeders vinden dat het wel wat strenger en meer gedisciplineerd kan op school. Ook thuis moeten kinderen strenger worden opgevoed en minder worden verwend. Dat blijkt uit onderzoek van J/M, een maandblad voor ouders met kinderen op de basisschool.

Bij gelegenheid van het 10-jarig jubileum heeft het maandblad J/M een onderzoek laten uitvoeren door bureau Qrius onder 317 moeders en 296 vaders, een representatieve doorsnee van de bevolking.

Ouders hebben genoeg van de softe ‘kind is koning’-opvoeding. Kinderen moeten strenger worden opgevoed en minder worden verwend. Ouders hebben vooral kritiek op andere ouders. Ruim driekwart van de ouders ergert zich aan kinderen van andere mensen. Ze vinden ze brutaal, asociaal en ongehoorzaam. Ze vinden dat ze het zelf prima doen, al laat ruim 80 procent weten zelf ook wel eens een steek te laten vallen. Tweederde van de ouders wil dat kinderen steviger worden aangepakt. Van bijna negen op de tien vaders en moeders kan het wel wat strenger en meer gedisciplineerd op school.

Vier op de vijf ouders zijn van mening dat de maatschappij verloedert. Daarom vinden ze het belangrijk dat kinderen verantwoordelijkheidsgevoel wordt bijgebracht en dat ze leren rekening te houden met anderen.

Ouders meldden dat het hebben van kinderen een goede uitwerking heeft op hun welzijn. Opvallend is wel dat de helft zegt moeite te hebben de opvoeding te bekostigen. Veel mensen klagen erover dat ze weinig tijd overhouden voor zichzelf. Twintig procent bekent wel eens jaloers te zijn op mensen zonder kinderen. (ANP/KN)