Water en broodKostwinnergezinnen worden komend jaar waarschijnlijk het hardst geraakt in de portemonnee. Dat meldt de Telegraaf naar aanleiding van cijfers die op Prinsjesdag officieel bekend worden.
Kostwinnergezinnen worden komend jaar waarschijnlijk het hardst geraakt in de portemonnee. Dat meldt de Telegraaf naar aanleiding van cijfers die op Prinsjesdag officieel bekend worden.

Water en broodEen modaal gezin (30.000 euro bruto per jaar) waarvan één ouder werkt, ziet de koopkracht met 1 procent afnemen. Kostwinners met een salaris van twee keer modaal hebben 0,75 procent minder te besteden. Woensdag 27 augustus buigt het kabinet zich over deze koopkrachtcijfers, die op Prinsjesdag officieel naar buiten komen.

De kostwinnergezinnen worden het hardst geraakt doordat de belastingkorting voor de niet-werkende partner, geleidelijk wordt afgeschaft. Alle andere groepen zien hun koopkracht in 2010 een half of een kwart procent afnemen. Het kabinet heeft eerder al aangekondigd dat alle Nederlanders de economische crisis gaan voelen in de knip. Zo gaan alle tweeverdieners er 0,5% op achteruit, behalve de gezinnen zonder kinderen. Zij zien hun koopkracht een kwart procent dalen.

De portemonnee van sociale minima wordt een kwart procent minder dik, net als die van alleenstaande en getrouwde aow’ers met alleen een staatspensioen. Gepensioneerden met een aanvullend pensioen van meer dan 10.000 euro zien hun koopkracht een half procent afnemen.