Pasen met DuploSanne: “Kijk, papa komt thuis!” Zoonlief: “Neehoor, papa komt niet thuis. Ehhmmm… OMA komt thuis.” Als papa even later voor onze neus staat moet ik even zuchten. Het valt niet altijd mee… Sanne: “Kijk, papa komt thuis!”

Zoonlief: “Neehoor, papa komt niet thuis. Ehhmmm… OMA komt thuis.”

Als papa even later voor onze neus staat moet ik even zuchten. Het valt niet altijd mee een dwarse peuter iets mee te geven. Dat geldt des te meer voor de geloofsmysterieën, waarvan ik mij afvraag wat er sowieso blijft hangen van mijn pogingen tot geloofsopvoeding. Ik denk aan de koptische kindjes in Egypte, die verplicht zijn moslimonderwijs te volgen. Gevolg daarvan is dat de ouders hun kinderen vóór hun vierde jaar de christelijke basisbeginselen bijbrengen. Ik besluit dit jaar van Pasen intensief gebruik te maken om het Evangelie aan mijn peuter te verkondigen.

Pasen met DuploWe bouwen van duplo een berg na en zetten daar een kruis op. Even kijken, welke van onze poppetjes het meeste op Jezus lijken… Die met het grijze haar is te oud. Het wordt de brandweerman, dat is tenslotte ook een redder. De boerin wordt Maria en een andere brandweerman fungeert als Johannes. Mijn verhaal maakt indruk. “Jezus had heel veel pijn”, klinkt het. Dit gaat goed. De berg staat op de eettafel en met enige regelmaat gaat zoonlief kijken en vertelt ons: Jezus heeft pijn. Nou gaat Jezus dood. Jaa, dat klopt, antwoord ik en probeer nog te vertellen waarom.

We besluiten de grafgrot na te bouwen en stoppen Jezus daar in. Voor het deurtje bouwen we een grote steen. “Jezus kan er niet meer uit”, luidt het commentaar. Jezus is dood, leg ik uit. Het graf blijft de hele zaterdag staan. De volgende morgen gaan we weer kijken. Drie duplodames komen meekijken: Het graf is leeg. Voordat ik met behulp van twee als engelen dienstdoende kippen kan vertellen wat er gebeurd is, roept mijn zoontje uit: “Jezus is dood. Neehoor, Jezus is NIET dood!” Ik glimlach.

Goed zo, jij snapt het.

"Hij is niet hier: Hij is tot leven gewekt,
zoals Hij gezegd heeft.
Kom, kijk naar de plaats waar Hij gelegen heeft."

Mattheus 28:6


Blog Sanne