Dolce & Gabbana (foto: Ted McGrath)Het Italiaanse modeduo Domenico Dolce en Stefano Gabbana heeft de woede van de inter­na­tionale homo­ge­meen­schap op hun hals gehaald nadat zij in een inter­view hebben gezegd dat “het enige gezin het tra­di­tio­nele gezin is”. Het Italiaanse modeduo Domenico Dolce en Stefano Gabbana heeft de woede van de internationale homo­ge­meen­schap op hun hals gehaald nadat zij in een interview hebben gezegd dat “het enige gezin het tradi­tio­nele gezin is”.

Dolce & Gabbana (foto: Ted McGrath)Het onder­werp kwam ter sprake in een interview met het Italiaanse tijd­schrift Panorama omdat de ont­werpers hun nieuwe winter­col­lectie hebben opge­dragen aan moeders over heel de wereld. Bij de presen­tatie van de collectie, op 1 maart, liepen aan het einde van de show naast de gebrui­ke­lijke modellen ook zwangere vrouwen en vrouwen met kin­deren over de catwalk. De mode­wereld reageerde toen laaiend enthou­siast.

Natuurlijk verloop

De mode­ontwerpers van het wereld­beroemde kleding­merk Dolce & Gabbana, van wie hun eigen homo­fiele geaard­heid alom bekend is, zeggen dat het gezin “geen modegril” is. “Wij zijn tegen adoptie door homo’s. Het enige gezin is het tradi­tio­nele gezin. Niet die met chemisch nakomelingen (door ivf – red.), gehuurde baar­moeders of zaad uit een catalogus… het leven heeft een natuur­lijk verloop; er zijn dingen die niet moeten worden veranderd.”

Het is overigens niet voor het eerst dat Gabbana zich hierover uitsprak. In 2006 zei hij tegen de Daily Mail: “Ik ben tegen het idee van een kind dat opgroeit met twee homo­seksuele ouders.”

Vrijheid van menings­uiting

Binnen enkele uren explo­deerden Instagram en Twitter met aanvallen op de “middeleeuwse” en “onder­drukkende” uit­spraken van Dolce en Gabbana. Heel wat critici verweten het “stenen tijdperk idee” van het modeduo aan hun katholieke opvoeding.

In een reactie op de ophef zeggen de mode­ontwerpers dat ze in het inter­view hun persoon­lijke opvattingen hebben geventileerd en dat ze niemand willen veroor­delen. Volgens Gabbana spraken ze over “de manier waarop wij de realiteit zien, maar het was nooit onze intentie om keuzes van anderen te veroordelen. We geloven in vrijheid en liefde.”

Die vrijheid wordt hen duidelijk niet gegund, constateren anderen. Daar waar de inkt van ‘Je suis Charlie’ nog maar amper is opge­droogd om vooral de vrijheid van meningsuiting te onder­steunen, worden Dolce&Gabbana hard aangevallen op hun vrije mening. Vooral binnen de eigen homogemeenschap, waar het duo alom gewaar­deerd wordt, blijken ze geen mening te mogen hebben die afwijkt van de homo­lobby. Tolerantie richting homo­huwelijk en adoptie wordt overal en nergens gepusht, maar tole­rantie richting mensen die een andere mening zijn toegedaan blijkt niet in het woordenboek van de homolobby voor te komen.

#boycottdolcegabbana en #boycotteltonjohn

Elton John roept op Twitter zelfs op tot een boycot van producten van Dolce&Gabbana middels de hashtag #boycottdolcegabbana. Samen met zijn homoseksuele partner heeft de artiest twee zoontjes die middels ivf zijn verwekt. “Hoe durf je te verwijzen naar mijn prachtige kinderen als ‘synthetisch’” snauwde hij richting het mode-duo. Ook zijn er wat tegengeluiden en zie je op Twitter de hashtag #boycotteltonjohn verschijnen.

Open brief aan Dolce &Gabbana

Opvallend initiatief in het social-mediageweld is een open brief van een groep kinderen – zelf intussen volwassen – die allen zijn opgevoed door een homo- of lesbisch stel. Zij danken Dolce&Gabbana voor hun moed en bevestigen dat het mode-duo precies datgene uitdrukt wat zij uit ervaring hebben ondervonden. “Ieder mens heeft een moeder en een vader. Wie een van beide uit het leven van een kind bant, berooft het kind van zijn waardigheid, menselijkheid en gelijkheid.”

De schrijvers van de brief vallen hun opvoeders niet af: “We weten dat homo-ouders liefdevol kunnen, omdat we van onze ouders hielden en zij van ons.” Maar ze benadrukken de nadelige gevolgen van het opgroeien onder een visie dat “homo ouderschap” algemeen als positief moet worden ervaren. Juist het recht van een kind op zijn vader en moeder, zou boven alles moeten gaan: “Wij willen uw moed prijzen en danken u voor uw inspiratie. (…) Blijf alstublieft het idee ondersteunen dat alle kinderen verbonden moeten blijven met hun moeder en vader. Het is een mensenrecht.”

(bron: Katholiek Nieuwsblad / Katholiekgezin.nl)