In Rome zijn Italianen zaterdag massaal de straat opgegaan voor de bescherming van het traditionele gezin. De dag werd georganiseerd door talrijke katholieke organisaties, zoals de Neokatechumenale Weg, de Beweging voor het Leven en Communione e Liberazione. In Rome zijn Italianen zaterdag massaal de straat opgegaan voor de bescherming van het traditionele gezin. De dag werd georganiseerd door talrijke katholieke organisaties, zoals de Neokatechumenale Weg, de Beweging voor het Leven en Communione e Liberazione.
Aantal deelnemers
Op de site van Katholiek Nieuwsblad staat te lezen dat er volgens de organisatie meer dan een miljoen mensen deelnamen. “De schattingen van het aantal deelnemers lopen erg uiteen. Dat doet denken aan de gang van zaken rond de Manif pour Tous, waar de Franse overheid volgens commentator Ivan Rioufol de aantallen deelnemers bewust te laag schatte.” Aldus KN
Ideologieën
De demonstranten keerden zich tegen een wetsontwerp van de regering Renzi, dat het ‘homohuwelijk’ mogelijk moet maken. In dat ontwerp wordt het ‘homohuwelijk’ gelijkgesteld aan het traditionele huwelijk. De demonstranten waren ook de straat op gegaan om, onder het motto ‘Beschermen wij onze kinderen’, te demonstreren tegen de genderideologie op scholen. Onder de deelnemers bevonden zich veel gezinnen en jongeren uit heel Italië. Ze voerden slogans als ‘De kinderen eerst’ en ‘Geen gezin zonder mama en papa’.
Vanuit premier Renzi's Democratische Partij klonken geluiden dat de eisen van de Family Day door de geschiedenis achterhaald zijn en dat bescherming van het gezin niet met discriminatie van minderheden mag worden verward. En de Italiaanse homo-organisatie Gaynet noemde de demonstratie een “festival van homofobie”.
Politiek signaal
Ook waren veel leden van de conservatieve en rechtse oppositiepartijen van de partij. Katholiek Nieuwsblad: “Maurizio Gasparri, jaren minister onder Silvio Berlusconi en huidig senator voor diens partij, noemde de demonstratie een indrukwekkend signaal aan de politieke krachten, ‘die het gezin willen uitmoorden’.
Volgens Gasparri was de bijeenkomst ook gericht tegen kerkvertegenwoordigers die in opportunisme vluchten en zo de boodschap van paus Franciscus verraden. Die, ging hij verder, heeft zich in zijn encycliek ‘Laudato si’ nog een keer duidelijk uitgesproken tegen het ‘homohuwelijk’ en de genderideologie.”
Pauselijke steun
Katholiek Nieuwsblad geeft aan dat vanuit de Kerk en kerkelijke bewegingen verschillende geluiden kwamen. Zo gaf Kiko Arguello, de stichter van de Neokatechumenale Weg, aan dat hij de paus had aangeschreven over deze thema's. “En de paus heeft mij geantwoord, toen hij de vorige zondag zei dat er ideologieën zijn die het gezin willen koloniseren en waartegen men iets moet doen.” Wie gelooft dat Franciscus demonstraties als deze niet steunt, heeft het mis, aldus Arguello.
Deelname aanbevolen
Verder, aldus Katholiek Nieuwsblad, had de secretaris-generaal van de Italiaanse bisschoppenconferentie, mgr. Nunzio Galantino, tegen La Stampa gezegd dat de Italiaanse Kerk de inhoudelijke stellingname van de demonstranten steunt, maar niet de vorm van het protest. “En het bisdom Rome schreef in een brief aan zijn godsdienstleraren niet tot de organisatoren te behoren, maar deelname aan de demonstratie wel aan te bevelen. De Pauselijke Raad voor het Gezin gaf volgens mediaberichten ook zijn goedkeuring voor de demonstratie, en wenste de organisatie ‘veel succes’.”
(Katholiek Nieuwsblad/katholiek gezin)