'Deeltijdbaan levert niet meer privétijd op'Een deeltijdbaan is geen garantie dat je een betere balans tussen je werk en je privéleven hebt. Die balans krijgt namelijk van zowel parttimers als fulltimers een 6,9 als rapportcijfer. Dat blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau Effectory.
Een deeltijdbaan is geen garantie dat je een betere balans tussen je werk en je privéleven hebt. Die balans krijgt namelijk van zowel parttimers als fulltimers een 6,9 als rapportcijfer. Dat blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau Effectory.

'Deeltijdbaan levert niet  meer privétijd op'Volgens het bureau komt dit onder meer doordat veel bedrijven nog niet helemaal zijn ingesteld op mensen die in deeltijd werken. Dit leidt ertoe dat de werkdruk vaak te hoog is en mensen de neiging hebben hun werkzaamheden thuis, in hun eigen tijd, voort te zetten.
"Daarnaast hebben medewerkers met een deeltijdbaan hogere verwachtingen over de balans tussen werk en privé dan hun collega’s die fulltime werken. Als vervolgens blijkt dat er helemaal niet meer tijd overblijft voor het gezin, valt het oordeel des te negatiever uit", denkt Effectory-directeur Guido Heezen.

Populair

Deeltijdwerk wint snel aan populariteit, vooral onder vrouwen. Tweederde van de Nederlandse vrouwen werkt inmiddels parttime. Voornaamste reden is dat zij meer tijd in haar gezin willen steken. De arbeidsparticipatie van vrouwen is de laatste jaren met acht procent gegroeid, maar zij lijken het op de werkvloer zwaarder te hebben dan mannen. Terwijl mannen hun invloed op de werkzaamheden met een 7 waarderen, blijft de waardering van vrouwen steken bij een 6,5. Voor het onderzoek zijn 6000 werknemers in Nederland aan de tand gevoeld. (nu.nl)