FireproofDe film Fireproof en het bijbehorende boek De uitdaging van de liefde hebben in Amerika al diverse records gebroken. Het indrukwekkende verhaal waarin brandweerman Caleb zijn huwelijk probeert te redden, is nu ook op de Nederlandse markt verschenen: de film en een vertaling van het boek.
De film Fireproof en het bijbehorende boek De uitdaging van de liefde hebben in Amerika al diverse records gebroken. Het indrukwekkende verhaal waarin brandweerman Caleb zijn huwelijk probeert te redden, is nu ook op de Nederlandse markt verschenen: de film en een vertaling van het boek.

Beweging

FireproofIn de zomer van 2008 werd de filmindustrie in Amerika op z’n kop gezet. Niet door de financiële crisis of een of andere acteur. Nee, een film die volledig gemaakt werd door een kerk bleek een beweging op gang te zetten die zich hard maakt voor het huwelijk en de film overtrof qua opbrengst zelfs een aantal Hollywood-toppers. Die film was Fireproof. Medewerkers van de Sherwood Baptist Church in het Amerikaanse Georgia maakten eerder al de films Flywheel en Facing The Giants en werkten nu samen aan Fireproof. De film draaide in 839 Amerikaanse bioscopen en bezette de vierde plaats van de best bezochte films. Met deze prestatie kan Fireproof zich scharen in het rijtje van andere christelijke films als The chronicles of Narnia en Amazing grace.

40 dagen

Fireproof vertelt het verhaal van brandweerman Caleb Holt en zijn vrouw Catherine. Caleb redt in zijn dagelijks leven regelmatig mensen en leeft volgens de erecode van een brandweer team: laat nooit je partner achter! Maar waar zijn werk zo duidelijk is, is zijn privé leven in crisis. Het huwelijk van Caleb en Catherine kent grote spanningen omdat het paar geen tijd heeft voor elkaar. Onbegrip en egoïsme gaan hand in hand tot het grote woord klinkt: een scheiding wordt gepland. Een gesprek met zijn pas tot geloof gekomen vader doet Caleb besluiten om een uitdaging aan te gaan. 40 dagen lang gaat hij aan de hand van een boek The Love Dare (‘De uitdaging van de liefde’) proberen zijn huwelijk te redden en te investeren in zijn relatie.

Heroveren

Je zou het kunnen samenvatten met: liefde zet telkens opnieuw de eerste stap. Eerst moet Caleb niets van de aanpak hebben, en Catherine wijst alle toenaderingen in eerste instantie snerend en onverschillig af. Maar Caleb besluit door te zetten, gesteund door zijn vader en een goede collega: “Ik geef niet op totdat mijn vrouw ervan overtuigd is dat ik haar hart wil heroveren, dat ik bereid ben daar alles voor op te geven.”

Fireproof is een mooie film die niet alleen laat zien dat er een ‘way out’ is in een vastgelopen huwelijk, waar de communicatie bijna nul is, maar ook laat zien dat werken aan je huwelijk noodzakelijk is. Het boek en de film zijn nu in het Nederlands verkrijgbaar, net als de aanpak De uitdaging van de liefde (The Love Dare) die in Amerika een bestseller is.

Zie Family Bookshop voor bestelmogelijkheden