Paus FranciscusVolgens paus Franciscus zijn katholieke scholen en universiteiten ertoe geroepen een belangrijke bijdrage te leveren aan de evangelisatie van de cultuur, door zich ten dienste stellen van de groei in menselijkheid, dialoog en hoop. Paus FranciscusVolgens paus Franciscus zijn katholieke scholen en universiteiten ertoe geroepen een belangrijke bijdrage te leveren aan de evangelisatie van de cultuur, door zich ten dienste stellen van de groei in menselijkheid, dialoog en hoop.

Katholieke scholen en universiteiten zijn de plaatsen bij uitstek om over evangelisatie na te denken, ze te ontwikkelen en een belangrijke bijdrage te leveren aan de evangelisatie van de cultuur, wanneer zij zich ten dienste stellen van de groei in menselijkheid, dialoog en hoop. Dit zei paus Franciscus toen hij op donderdag 9 februari de deelnemers van de Congregatie voor het Katholiek Onderwijs in audiëntie ontving in het Vaticaan.

Paus Franciscus benadrukt heel bijzonder dat de cultuur van de dialoog zou moeten toenemen. Scholen en universiteiten zijn geroepen een methode aan te leren van intellectuele dialoog die erop gericht is de waarheid te zoeken. Ook het zaaien van hoop is volgens de paus een wezenlijke taak van het onderwijs.

Zo een onderwijs transformeert de samenleving: “Wij worden aangemoedigd door de overtuiging dat de nieuwe generaties, die op een christelijke manier tot dialoog opgevoed worden, de leslokalen en universiteiten zullen verlaten met de motivatie om bruggen te bouwen en bijgevolg om nieuwe antwoorden te vinden op de vele uitdagingen van onze tijd."

De Nederlandstalige vertaling van de volledige toespraak kun je lezen bij RKDocumenten: