HPV Vaccinatie oproepkaartMaagdenprik ~ vaccinatie tegen baarmoederhalskanker
De landelijke campagne voor de inenting van meisjes tegen het hvp-virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken, is mislukt. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) begin april bekendgemaakt. Maagdenprik ~ vaccinatie tegen baarmoederhalskanker

De landelijke campagne voor de inenting van meisjes tegen het hvp-virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken, is mislukt. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) begin april bekendgemaakt.

HPV Vaccinatie oproepkaartDe afgelopen vier weken was de gemiddelde opkomst 49 procent, terwijl 70 procent was verwacht. “Ik zeg niet dat de campagne niet goed gevoerd is, wel dat hij niet heeft gewerkt”, zegt Roel Coutinho, directeur Infectieziekten van het RIVM.
Bij de volgende vaccinatieronde kiest het RIVM voor een andere aanpak. “We weten nog niet hoe, maar de campagne wordt kleinschaliger. We gaan rekening houden met de verschillende opvattingen die leven over het vaccin.”  

Dat er niet alleen grote onduidelijkheid maar ook onenigheid was, bleek uit de vele reacties die her en der, veelal op internet, de ronde deden. Op katholiekgezin.nl werden enkele berichten en reacties opgenomen.

Marcel Janssen, huisarts te Waalre, schrijft:
“Er zitten veel verschillende aspecten aan de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. Voor- en tegenstanders brengen vooral hun eigen argumenten naar voren. Ik sta hier wat genuanceerder in, en ben dus niet a priori voor- of tegenstander. Voor mij hangt het af van de omstandigheden wat voor advies ik geef. Aan patiënten stel ik de vraag of ze van plan zijn een monogaam leven te leiden, want als dat het geval is, is vaccinatie m.i. niet nodig. Wanneer ze dit niet weten of niet willen geef ik de overweging om wel te vaccineren, maar zeker ook zich goed te beschermen tegen HPV (en andere) virussen en zeker het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker niet over te slaan, want dat blijft nodig.

De eerlijkheid gebied te zeggen dat jonge mensen op dit moment niet de verdere verloop van hun leven kunnen voorzien. Ze kunnen best hoogdravende ideeën hebben, maar mogelijk blijkt het vlees toch zwakker dan oorspronkelijk gedacht en daarna ben je te laat met vaccineren.”

Ook de Nederlandse Patiëntenvereniging mengde zich in de discussie en breekt een lans voor een opvoeding tot een monogame levensstijl. Medisch gezien, meent de NPV, is een dergelijk grootschalige vaccinatiecampagne niet nodig en dispropotioneel.

Lees het artikel

Johan Versteegen, arts en katholiek vader van twee dochters, reageerde op een bericht op deze site. Onnodige negativiteit doet volgen hem de zaak geen goed.

Lees het bericht en zijn reactie