Bevolkingspiramide van België - 2005Topdemograaf Herwig Birg meent dat de VN een hoog geboortecijfer als een soort demografische ziekte beschouwt. Hij zei dit naar aanleiding van de exclusieve VN-bijeenkomst die begin september in Berlijn is gehouden.
Topdemograaf Herwig Birg meent dat de VN een hoog geboortecijfer als een soort demografische ziekte beschouwt. Hij zei dit naar aanleiding van de exclusieve VN-bijeenkomst die begin september in Berlijn is gehouden.

Bevolkingspiramide van België - 2005De conferentie was belegd door het VN-bevolkingsfonds UNFPA, de Duitse regering en International Planned Parenthood Federation. Deelnemers waren vooral vertegenwoordigers van niet-gouvernementele organisaties (NGO’s). Pro-lifeorganisaties echter werden zorgvuldig van deze conferentie geweerd.

In een interview met het Duitse persbureau KNA zegt topdemograaf Herwig Birg dat de conferentie een hoog geboortecijfer als een soort demografische ziekte beschouwt. “Algemeen wordt de afwezigheid van gezondheid als ziekte aangemerkt. Het ontbreken van reproductieve gezondheid wordt dienovereenkomstig als reproductieve ziekte gezien. Dat doet voorkomen alsof een hoog geboortecijfer een reproductieve ziekte betekent. Maar dat wordt nooit uitgesproken.”

Volgens Birg is ‘reproductieve gezondheid’ een destructief begrip dat veronderstelt dat een daling van het geboortecijfer hoe dan ook positief is. Dat dat niet klopt, maakt de realiteit in Duitsland duidelijk, aldus de demograaf.

Katholiek Nieuwsblad heeft het uitgebreide interview opgenomen in de papieren editie van vrijdag 11 september en geeft een verkorte versie weer op de site