Dokter Corrie ShowWie vorig jaar de discussie rond ‘dokter Corrie’ heeft gevolgd of zich juist afvroeg ‘waar gaat dit over’, krijgt vanaf januari 2015 uitgebreid de gelegenheid zichzelf een oordeel te vormen. Dan start de NTR namelijk met de Dokter Corrie Show. Wie vorig jaar de discussie rond ‘dokter Corrie’ heeft gevolgd of zich juist afvroeg ‘waar gaat dit over’, krijgt vanaf januari 2015 uitgebreid de gelegenheid zichzelf een oordeel te vormen. Dan start de NTR namelijk met de Dokter Corrie Show.

Dokter Corrie ShowMet andere woorden, als de inhoud en tendens gelijk is aan het dokter Corrie item in het Schooltv-Weekjournaal, start de NTR een wekelijkse serie onder de algemene noemer seksuele voorlichting, met in werkelijkheid de propaganda voor een eenzijdige kijk op seksualiteit.

De NTR presenteerde vorige week de nieuwe programmering voor het seizoen 2014-1015. Een van de belangrijke wijzigingen, die ook al vlak voor de zomervakantie bekend werd gemaakt, is dat het Schooltv Weekjournaal is gestopt. Het programma legde aan leerlingen uit de bovenbouw van de basisschool actuele onderwerpen op een aangepaste manier uit. Het komt nu terug als het Zapp Weekjournaal en wordt op de zondagmiddag uitgezonden. Scholen kunnen zelf kiezen of ze het in de loop van de week willen gebruiken.

Eind vorig jaar kwam er felle kritiek op het onderdeel ‘dokter Corrie’ in het Weekjournaal. Ouders zetten toen een ‘stop dokter Corrie-petitie’ op die door 11.000 mensen werd ondertekend, de ChristenUnie en SGP protesteerden en staatssecretaris Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap beantwoordde een tiental Kamervragen.

De kritiek richtte zich onder meer op de verregaande inmenging van de NTR in de opvoedingstaak van ouders rondom het onderwerp seksuele voorlichting. Vooral de 'ordinaire' manier waarop de zogenoemde ‘dokter’ over seks sprak en het feit dat kinderen wordt verteld hoe ze over seks moeten denken – daarbij volledig voorbijgaand aan de diversiteit in Nederland – schoot bij velen in het verkeerde keelgat.

Bij de presentatie van de NTR-programmering werd bekend gemaakt dat actrice Martine Sandifort vanaf januari 2015 haar eigen Dokter Corrie Show op tv heeft. De Dokter Corrie Show is volgens de omschrijving van de NTR “de veilige plek voor onveilige vragen”. Dokter Corrie beantwoordt kijkersvragen zoals ‘Wat voor geluid maak je als je seks hebt?’ Of ‘Is porno kijken slecht?’. In een oude witte ambulance scheurt ze afspraken af en bezoekt ze het laboratorium om zo antwoorden te vinden. Ze praat open over seksualiteit met een BN’er en geeft ‘wijze raad’.

Directeur Paul Römer van de NTR zegt zich te hebben verwonderd over de ophef die ontstond over de sekslessen die dokter Corrie vorig jaar gaf als onderdeel van het Schooltv Weekjournaal. Zonder ook maar enigszins op de inhoudelijke argumenten in te gaan, zei hij verbaasd te zijn “omdat er kennelijk nog steeds ouders zijn die dit een moeilijk onderwerp vinden om bespreekbaar te maken”.

Directeur Römer waarschuwde Dokter Corrrie wel om niet over de schreef te gaan in haar eigen show, waarin ze kijkersvragen beantwoordt en met BN’ers praat over seksualiteit. Römer: “Ik ben heel benieuwd hoe u zorgt om in de tien afleveringen binnen de lijntjes te blijven.” Aan de kijker, en dan vooral de ouders met kinderen in de desbetreffende leeftijd van rond de tien jaar, om hier een oordeel over te vellen.

Opvallend detail in het nieuws van de afgelopen tijd is dat slechts enkele dagen na de presentatie van de nieuwe NTR-programmering bekend werd dat Ben Groenendijk per direct was opgestapt als hoofdredacteur Jeugd, Educatie, Wetenschap en Geschiedenis bij de NTR. De reden is verschil van inzicht over het beleid. Dat heeft de omroep laten weten.