De discussie rond embryoselectie houdt de gemoederen voorlopig nog bezig. De drie regeringspartijen hebben intussen hun standpunt afzonderlijk bekendgemaakt. Voor de zomerstop moet het kabinet met een gezamenlijk standpunt komen. De discussie rond embryoselectie houdt de gemoederen voorlopig nog bezig. De drie regeringspartijen hebben intussen hun standpunt afzonderlijk bekendgemaakt. Voor de zomerstop moet het kabinet met een gezamenlijk standpunt komen.
Op het partijcongres van de ChristenUnie afgelopen zaterdag heeft fractieleider Arie Slob de leden gevraagd de fractie de ruimte te geven om het conflict over de embryoselectie op te lossen. Onder meer CU-Minister Rouvoet had de afgelopen weken al duidelijk gemaakt dat de Christen-Unie tegenstander is. Volgens Slob zou een kabinet zonder de ChristenUnie de embryoselectie allang geruisloos hebben uitgebreid. Hij liet doorschemeren dat de fractie voelt voor een compromis: een verbod op selectie van embryo’s is niet haalbaar, maar de deur zal ook niet wagenwijd blijven openstaan voor embryoselectie, zei Slob.
PvdA en CDA voor
Eerder al liet de PvdA weten voorstander te zijn van uitbreiding. Het CDA in de Tweede Kamer CDA maakte van de week bekend dat mensen met een erfelijke vorm van borstkanker of darmkanker embryoselectie mogen toepassen bij ivf-bevruchting. Voorwaarde is volgens de partij wel dat aan strenge criteria wordt voldaan.
Het conflict
Het conflict binnen het kabinet gaat over ouders met een erfelijke ziekte die willen dat het mogelijk wordt om hun embryo’s te onderzoeken op aanwezigheid van een erfelijk gen. Als dat aanwezig is, wordt het embryo weggegooid. Op dit moment mag embryoselectie alleen voor ernstige ziektes waarvan met honderd procent zekerheid kan worden gesteld dat ze zich zullen manifesteren. Eind mei stuurde staatssecretaris van Volksgezondheid Jet Bussemaker (PvdA) een brief aan de Kamer waarin stond dat selectie van embryo’s ook wordt toegestaan bij ernstige ziektes waarvan dit niet honderd procent zeker is, zoals borst- en darmkanker.
Het kabinet heeft besloten voor de zomer met een gezamenlijk standpunt te komen over de gevoelige kwestie. Er wordt naarstig gezocht naar een oplossing waarmee alle drie de regeringspartijen kunnen leven.
Katholieke Kerk
In een reactie op de discussie liet aartsbisschop Wim Eijk tegenover katholieknederland.nl weten dat embryoselectie, die plaats kan vinden na ivf, in ieder geval ongeoorloofd is omdat de katholieke Kerk zowel ivf als het vernietigen van embryo’s afwijst. Ouders die het risico lopen een afwijkend gen door te geven mogen van voorplanting afzien. Zij zouden kunnen kiezen voor adoptie. Zie het uitgebreide bericht elders op deze site, klik hier .
Stelling
De nieuwste stelling op de site gaat ook over dit gevoelige onderwerp.
Kijk in de rechterkolom en stem mee. (KN)