Omhakken van een boomTijdens het avondeten met onze vier tienerjongens komt van alles ter sprake. Nu opperde één van de jongens dat we toch wel een erg lelijke boom hebben in de voortuin. ”Als ik iemand moet uitleggen waar wij wonen in onze wijk zeg ik gewoon: daar bij de lelijkste boom van de hele wijk. En ze komen dan altijd bij ons aan.” Nou als dat geen directe opmerking is! Tijdens het avondeten met onze vier tienerjongens komt van alles ter sprake. Nu opperde één van de jongens dat we toch wel een erg lelijke boom hebben in de voortuin. ”Als ik iemand moet uitleggen waar wij wonen in onze wijk zeg ik gewoon: daar bij de lelijkste boom van de hele wijk. En ze komen dan altijd bij ons aan.” Nou als dat geen directe opmerking is!

Omhakken van een boom Onmiddellijk vertelde ik enthousiast welke soorten gereedschappen ik allemaal had: een bijl, een grote zaag etc. Maar ik bespeurde geen enthousiaste reactie van iemand die daar gebruik van wilde maken.

Mijn vrouw en ik praatten later over deze kwestie na. Het was een lelijke boom. Inderdaad. Waarschijnlijk niet helemaal juist gesnoeid. Elke zomer kwamen er vormeloze hele lange takken aan met lelijke veel te grote bladeren. En de voortuin werd er maar vol van. Kappen, was het besluit van mijn vrouw en mij.

Soms kunnen de kinderen je de ogen openen. Terwijl ik zorgvuldig eerst allerlei takken had verwijderd begon ik met het zagen van de stam. Het leuke van het werken in de voortuin is dat buren en bezoek met je meedenken. Toen de stam een meter hoog was kreeg ik diverse malen het advies: “Daar kun je mooi een tafel van maken. Maar dan moet je de stam wel recht afzagen.” Dit voorstel heeft het niet gehaald. Iemand bedacht zelfs dat het wel een stoel kon worden. Ook dit voorstel legde ik naast me neer.

Verder kreeg ik adviezen over de techniek van het omzagen en omhakken van de boom. Gemiddeld haal ik één keer in de tien jaar een boom van dergelijk kaliber neer, dus gezien de geringe ervaring die ik opgedaan heb in dit werk, kan ik wellicht nog wel een goed advies gebruiken. Van iemand mocht ik de boom absoluut niet met een handzaag omzagen. Dat moest je met een elektrische zaag doen. Zelf had hij geen elektrische zaag en ik ook niet. En ik kende ook niemand met een elektrische zaag en huren wilde ik niet.

Vervolgens was ik met mijn bijl aan de gang gegaan en kwam een buurman met het aanbod dat ik zijn grotere bijl mocht lenen. Op dat concrete aanbod ging ik in. Inderdaad een grotere en een zwaardere bijl. Maar na één keer zwaaien, zag ik het al. Het ijzer leek los te zitten aan de steel. Dus ik zette hem aan de kant. Kwam de buurman weer: “Als ik hem in twee delen terug krijg, hindert dat niet hoor!" Dus ik weer aan de slag met die grotere bijl. Het ging inderdaad sneller, maar ik keek wel uit dat het ijzer niet losvloog, zo tegen een auto aan of zo.

Gelukkig heb ik na afloop, toen de boom volledig gekapt was, de bijl in zijn geheel kunnen retourneren. Tijdens het kappen vroeg dezelfde buurman: “Hebben jouw zonen niet gezegd 'Pap, die boom kappen wij voor jou.' ?"  Ik vertelde de buurman wat mijn aanbod aan gereedschap aan de jongens was geweest, maar dat ze niet op mijn aanbod waren ingegaan.

Al kappende en zagende begon ik last van mijn rug te krijgen. Ik besloot het advies van mijn buurman omtrent het inschakelen van de jongens ter harte te nemen en ging tot inschakeling over. Laat degene die mij hielp het nou ontzettend leuk vinden. Hakken met zo’n bijl. Samen een klus klaren. Had ik toch nog van een van de jongens de ogen geopend.