Kardinaal Godfried DanneelsPaus Franciscus heeft vandaag een lijst laten publiceren met 253 deel­nemers aan de bisschop­pen­synode in Rome, onder meer 191 synode­vaders. De paus nodigt kardinaal Godfried Danneels en de Duitse kardinaal Walter Kasper als speciale gast uit naar de synode. Paus Franciscus heeft vandaag een lijst laten publiceren met 253 deelnemers aan de bisschoppensynode in Rome, onder meer 191 synodevaders. De paus nodigt kardinaal Godfried Danneels en de Duitse kardinaal Walter Kasper als speciale gast uit naar de synode.

Kardinaal Godfried DanneelsDe Belgische orthodoxe metropoliet Athenagoras neemt deel als afgevaardigde voor het oecumenische patriarchaat van Constantinopel. Nog een andere landgenoot, de jezuïet George Henri Ruyssen, een specialist kerkelijk recht aan het Oosterse Instituut in Rome, woont als medewerker van het synodesecretariaat de bijeenkomst bij.

De debatten tijdens de synode van 5 tot 19 oktober 2014 worden geleid door de Hongaarse kardinaal Peter Erdö, die ook voorzitter is van de Raad van Europese Bisschoppenconferenties (CCEE). Een jaar later volgt een tweede synode waarin wordt nagegaan hoe de voorstellen van deze synode in pastorale aanbevelingen en besluiten kunnen worden omgezet. De groep synodevaders omvat ook 114 voorzitters van de nationale bisschoppenconferenties, met onder meer aartsbisschop André-Joseph Léonard van Mechelen-Brussel en de Nederlandse kardinaal Wim Eijk, 13 patriarchen en verantwoordelijken van de met Rome verenigde Oosterse Kerken, evenals 25 curiekardinalen en aartsbisschoppen van de Romeinse congregaties en pauselijke raden.

Staatssecretaris kardinaal Pietro Parolin waarschuwde recent nog voor overdreven verwachtingen voor deze synode. Hij benadrukt dat er geen spectaculaire veranderingen inzake het homohuwelijk of het hertrouwen van mensen die gescheiden zijn te verwachten vallen. (Kerknet.be)