Aanrechtsubsidie exitOp de website van Katholiek Nieuwsblad verscheen vandaag een artikel over een wets­voorstel van D66 om de over­draag­baar­heid van de algemene heffings­korting voor partners reeds in 2017 te stoppen. Op de website van Katholiek Nieuwsblad verscheen vandaag een artikel over een wetsvoorstel van D66 om de overdraagbaarheid van de algemene heffingskorting voor partners reeds in 2017 te stoppen.

Aanrechtsubsidie exit D66 wil dat de ‘aanrechtsubsidie’ versneld verdwijnt. Dat meldt de partij op haar website. Volgens D66-Kamerleden Dijkstra en Van Weyenberg moet de overdraagbaarheid van de algemene heffingskorting voor partners in 2017 stoppen, omdat die vrouwen ontmoedigt om te gaan werken. Dijkstra en Van Weyenberg hebben daartoe donderdag bij minister Bussemaker een motie ingediend.

Dijkstra vindt dat de overheid met de ‘aanrechtsubsidie’ een “slecht signaal afgeeft”. Daardoor zouden vrouwen gestimuleerd worden om thuis te blijven zitten. “Terwijl we, zeker in deze tijd van economische crisis, zoveel mogelijk mensen aan het werk willen hebben”, aldus Dijkstra.

Volgens Van Weyenberg levert deze maatregel “enkele honderden miljoenen op”. D66 wil de opbrengst gebruiken voor het bevorderen van de werkgelegenheid en de bestrijding van werkeloosheid.

Minister Bussemaker stelde onlangs nog dat te veel vrouwen teren op het geld van hun man. Ze vindt dat vrouwen voor zichzelf moeten kunnen zorgen, voor het geval ze gaan scheiden of de partner werkloos raakt.

Gezinnen waarvan een partner weinig of niets verdient, kunnen gebruik maken van het belastingvoordeel van de overdraagbaarheid van de algemene heffingskorting. In 2009 besloot het toenmalig kabinet om de regeling in 15 jaar tijd af te bouwen. (KN)