Combi werk en zorg voor het gezinMinister Rouvoet voor Jeugd en Gezin vindt dat werkgevers zich in hun voor- en najaarsoverleg standaard moeten buigen over maatregelen om werken en zorg voor het gezin beter te combineren. Minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin vindt dat werkgevers zich in hun voor- en najaarsoverleg standaard moeten buigen over maatregelen om werken en zorg voor het gezin beter te combineren. 

Combi werk en zorg voor het gezinMaatregelen om werken en zorg voor het gezin beter te combineren, moeten standaard op de agenda komen te staan van het voor– en najaarsoverleg dat werkgevers, de vakbonden en de overheid met elkaar voeren. Dat zei minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin maandag in Rotterdam op de conferentie Werkende Gezinnen.

De minister vindt dat het onderwerp blijvende in de belangstelling moet komen te staan. Verscheidene sprekers op de conferentie benadrukten dat het ook in een tijd van recessie van belang is te investeren in personeel. Een bedrijf dat zijn werknemers een op maat gesneden manier kan bieden om gezin en werk te combineren, zal het best zijn vacatures kunnen vervullen als na de crisis weer een tekort aan arbeidskrachten ontstaat.

Belangrijk thema was werken in deeltijd, waar zelfs een aparte taskforce voor is, onder de vlag ’deeltijd plus’. Rouvoet bepleitte naast aandacht voor het uitbreiden van de vaak kleine deeltijdbanen die vrouwen hebben, ook eens te kijken naar ’voltijd min’. “Als vaders minder gaan werken, ontstaat er voor moeders ruimte om meer te gaan werken.”

Kroonlid Wilke van de Sociaal–Economische Raad (SER) stelde dat de top van het bedrijfsleven het goede voorbeeld kan geven. Leden van de raad van bestuur zouden aan die taak niet meer dan een normale werkweek moeten besteden. Dat zij per se 80 uur in hun baan zouden moeten steken, noemde hij een fabeltje. (Reformatorisch Dagblad)