Checklist huwelijkPastoor Michel Hagen schreef de kern­bood­schap van de preek tijdens een huwelijks­viering in België op. Een mooie verzameling wijs­heden rondom het huwelijk die op elke bruiloft mogen worden herhaald. Pastoor Michel Hagen schreef de kernboodschap van de preek tijdens een huwelijksviering in België op. Een mooie verzameling wijsheden rondom het huwelijk die op elke bruiloft mogen worden herhaald.

Checklist huwelijk“Op Maria Lichtmis was ik op een huwelijk in België. In de preek, gehouden door de eerwaarde heer Francois Vanandruel van de Emmanuel gemeente, werd het bruidspaar een checklist van vijf punten voor het huwelijk mee gegeven. Ik vond het een zeer realistische en praktische checklist. Ik wil hem jullie daarom niet onthouden; om zelf toe te passen of om mee te geven aan bruidsparen. Ik heb de preek niet op papier, maar dit is de kern zoals ik die heb onthouden:”

 1. De ander is God niet
  Een inkopper; maar toch één om goed in je oren te knopen. Verwacht niet van de ander dat hij of zij volmaakt is. Elk mens heeft zijn zwakheden en fouten. Alleen God is volmaakt.
 2. Wees een koppel, een echtpaar!
  Dit zou een topprioriteit van elk echtpaar moeten zijn. Om steeds weer, in alle situaties een echtpaar, een koppel te zijn. Naar anderen toe, bijvoorbeeld naar de kinderen.
 3. Communiceer
  Dit betekent niet dat je veel moet praten (mag wel). Maar realiseer je; je bent niet transparant. De ander weet wat jij denkt en ervaart. Praat dus, maak het de ander duidelijk.
 4. Kijk positief
  Focus op elkaars positieve punten en moedig die aan. Dan worden die uitvergroot. Want andersom geldt ook: als je focust op elkaars negatieve punten dan worden die uitvergroot.
 5. Vergeef elkaar
  Heel belangrijk is dat je elkaar vergeeft. Elkaar vergeven betekent niet dat je zegt: “dit is niet erg”. Vergeven betekent dat je zegt “ik hou van je, ik heb je lief, ondanks alles, boven alles uit”.

(bron: hagenpreken.nl )