Check je smartphoneModerne smart­phones zijn voor­zien van een camera en een GPS en daarmee kunnen foto's worden gemaakt die zijn voor­zien van een 'geotag', een plaats­bepaling. Op zich niets mis mee! Plaats je zo'n foto echter arge­loos op internet middels Twitter, Facebook, Flickr of derge­lijke, kan dat onge­wenste neven­effecten met zich meebrengen. Check je smartphoneModerne smart­phones zijn voor­zien van een camera en een GPS en daarmee kunnen foto's worden gemaakt die zijn voor­zien van een 'geotag', een plaats­bepaling. Op zich niets mis mee! Plaats je zo'n foto echter arge­loos op internet middels Twitter, Facebook, Flickr of derge­lijke, kan dat onge­wenste neven­effecten met zich meebrengen.

Beeld je eens in

Beeld je eens in dat je een paar leuke foto's van je peuter op internet zet. Gewoon wat kiekjes, in de slaapkamer, op school en in het park waar je regelmatig komt. Realiseer je dan dat iemand met mogelijk minder goede bedoelingen eenvoudig de exacte locaties achterhaalt waar die foto's zijn genomen, tot op 10 meter nauwkeurig. Deze informatie wil je waarschijnlijk niet openbaar op internet plaatsen.

Geotag

Behalve het beeld, wordt bij een digitale camera nog veel meer vastgelegd. Zoals merk en type van de camera, gebruikte zoombereik en of de flits werd gebruikt in de foto. Maar moderne smartphones kunnen daar ook eenvoudig de GPS-locatie van waar de foto werd genomen aan toevoegen. Speciale foto-websites als Flickr en Picasaweb laten maar al te graag nauwkeurig op de kaart zien waar de foto werd genomen.

Bewust aan of uit zetten

Het registreren van de locatie in een foto is een superhandige functie die met name bij het verwerken van die vakantiefoto's je doet afvragen ‘hoe je ooit zonder hebt gekund’. Wanneer jij of je tiener een foto op sociale media wil plaatsen, kun je de functie eenvoudig uitzetten. Bij de instellingen van de Camera op bijvoorbeeld een Android-telefoon staat de optie 'Foto's geotaggen' die zich eenvoudig aan of uit laat zetten. Bij andere smaken smartphones kan het geotaggen op vergelijkbare wijze worden aan- of uitgezet. Of deze functie standaard aan of uit staat is, is overigens een keuze van de mobiele telefonie-aanbieder.