Centrum voor Jeugd en GezinNRC Handelsblad berichtte vorige week dat inlooppunten van de Centra voor Jeugd en Gezin (CJG) slecht worden benut. In de dagen daarna verschenen berichten uit diverse plaatsen dat het Centrum voor Jeugd en Gezin ter plaatse wel goed functioneert. NRC Handelsblad berichtte vorige week dat inlooppunten van de Centra voor Jeugd en Gezin (CJG) slecht worden benut. In de dagen daarna verschenen berichten uit diverse locaties dat het Centrum voor Jeugd en Gezin ter plaatse wel goed functioneert.

Centrum voor Jeugd en GezinBij een rondgang van NRC Handelsblad langs locaties in de grootste steden bleek dat er weinig gebruik wordt gemaakt van de inlooppunten van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).

De centra werden in 2007 bedacht door minister Rouvoet (Jeugd en Gezin, ChristenUnie). Ze zijn bedoeld als vast loket waar ouders hun opvoedvragen kunnen stellen. Met het opzetten van de centra en het ontwikkelen van lokaal jeugd- en gezinsbeleid is zo'n 1,2 miljard euro gemoeid sinds de start van de CJG's.

Op veel plaatsen blijkt, aldus het NRC dat ouders wegblijven van de inlooppunten. In de
Haagse en Amsterdamse gezinscentra komt slechts een handjevol ouders. En in gemeenten als Eindhoven en Breda zijn de inlooppunten zelfs gesloten wegens gebrek aan belangstelling.

In juni van dit jaar meldde de Algemene Rekenkamer in een kritisch rapport dat er imagoproblemen zijn met de centra, omdat veel ouders de centrua zouden associëren met Bureau Jeugdzorg, dat bij zware problemen in actie komt.

Daags na de berichtgeving in het NRC verschenen berichten uit onder meer Etten-Leur en Ijmond dat daar de Centra voor Jeugd en Gezin juist erg goed lopen. (KG)