Poppetje van een ongeboren baby van 10 wekenDe CASA abortus­kli­nieken zijn officiëel failliet verklaard. In augustus waren CASA Medical en CASA Nederland al failliet. Mogelijk betekent het dat zorgverzekeraars kunnen fluiten naar de miljoenenclaims wegens fraude en de klinieken onder een nieuwe stichting een doorstart kunnen maken. De CASA abortusklinieken zijn officiëel failliet verklaard. In augustus waren CASA Medical en CASA Nederland al failliet. Mogelijk betekent het dat zorgverzekeraars kunnen fluiten naar de miljoenenclaims wegens fraude en de klinieken onder een nieuwe stichting een doorstart kunnen maken.

Poppetje van een ongeboren baby van 10 wekenIn oktober 2017 kwam aan het licht dat CASA abortusklinieken voor miljoenen heeft gefraudeerd met valse declaraties door patiën­ten­dos­siers, verwijsbriefjes en zelfs medisch specialisten te verzinnen. Bovendien is aan het licht gekomen dat CASA voor een deel van de behandelingen niet beschikte over een vergunning. De Volkskrant heeft bericht dat de totale fraude meer dan 8,8 miljoen Euro bedraagt. Het faillissement is een direct gevolg van de miljoe­nen­claims die zorgverzekeraars hebben ingediend.

Met zeven klinieken was CASA de grootste abortusverlener van Nederland en voerden ze de helft van de abortussen in Nederland uit.

Oud-bestuurder Bert van Herk, die van van 2001 tot half 2015 directeur was van CASA, wordt verantwoordelijk gehouden voor de declaratiefraude. Met kwalificaties als ‘onregelmatigheden’, ‘apekool’ en bagettaliseert hij op stuitende wijze de grove onrechtmatigdheden die onder zijn bewind plaatsvonden en doet hij of zijn neus bloed.

Ondanks het faillisement, sluiten de huizen niet. Ze blijven open en het UWV betaalt de salarissen door omdat, zo redeneert het UWV, de “abortus zorg hulpverlening” door moet gaan. De minister van VWS vindt dit goed. De overheid die is opgelicht door CASA houdt de in failliete staat verkerende CASA in stand. Het UWV staat voor Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen, en is een overheidsinstelling die belast is met de uitvoering van alle werknemersverzekeringen.