Matthiaskerk BoedapestEen van onze zoons had een slecht nummer geloot voor de buitenlandse reis die in de bovenbouw verplicht is. Dat betekende dat een vierde of vijfde ‘reiskeuze’ van toepassing zou zijn, in zijn geval survivalen in de Ardennen. Een van onze zoons had een slecht nummer geloot voor de buitenlandse reis die in de bovenbouw verplicht is. Dat betekende dat een vierde of vijfde ‘reiskeuze’ van toepassing zou zijn, in zijn geval survivalen in de Ardennen.

Met nog enkele ‘lootgenoten’ wisten ze een eigen alternatief aan te dragen dat de goedkeuring van de school kreeg: Boedapest. Mijn vrouw en ik zouden ze met nog enkele ouders bij terugkomst ophalen van Schiphol.

Terwijl wij daar bij het wachten voor € 4 een kop koffie gedronken hadden, bleek hij voor datzelfde bedrag behoorlijke maaltijden gehad te hebben in Boedapest. Stoer legde hij thuis achteloos voor zijn broers 1500 forint aan bankbiljetten op tafel. Die had hij overgehouden van schoolreisje. In euro's omgerekend valt zijn rijkdom dan wel mee: 300 forint is € 1.

Onze zoon vertelde honderduit. Op zich prettig, een tienerzoon die honderduit vertelt. Waar hij het meeste mee zat, was het feit dat Engelsen vanwege een vrijgezellenfeest in het hostel rotzooi getrapt hadden. Toen ze steeds meer rare dingen gingen doen, was onze zoon weggelopen (verstandig hoor!). Ze waren dronken geweest en zelfs een van de docenten die de groep begeleidde werd fysiek bejegend. Gelukkig ging dat volk de volgende dag weg.

Matthiaskerk BoedapestOp maandag zou het parlementsgebouw bezocht worden. Maar maandag bleek het gesloten te zijn. Op dinsdag was het geopend, maar je had moeten reserveren. Het parlementsgebouw hebben ze toen maar overgeslagen. Een volgende keer zouden die openingstijden en toegang beter in de gaten gehouden worden. Onze zoon was wat bruin geworden vanwege het mooie weer. En ze hadden en nog veel dingen bezocht. Ook op zondagochtend. Toen wij in de kerk zaten, zat hij in… de dierentuin.

Daarop hadden we geanticipeerd. Vrijdag vlak voor zijn vertrek was hij extra naar de kerk geweest. Wel hadden ze volgens programma nog een synagoge bezocht en een kerk: de Matthiaskerk. Van deze kerk kregen wij een ‘replica’. Die staat nu op de schoorsteenmantel.