Buitenbaarmoedelijke babyEen Braziliaanse vrouw is bevallen van een buiten­baar­moeder­lijk ontwik­kelde baby. Het jongetje, Valdir Gabriel, is kerngezond. Een Braziliaanse vrouw is bevallen van een buitenbaarmoederlijk ontwikkelde baby. Het jongetje, Valdir Gabriel, is kerngezond.

Buitenbaarmoedelijke babyHij was al vijf maanden toen bleek dat het om een buitenbaarmoederlijke zwangerschap ging. De artsen stelden voor het kind te aborteren vanwege de hoge gezondheidsrisico’s voor de moeder. Maria Benedita weigerde echter. “We hebben overwonnen, dankzij God. Wij hebben er nooit spijt van gehad”, zei ze over het besluit geen abortus te laten doen.

Het kind ontwikkelde zich in een holte tussen de maag en de baarmoeder en werd beschermd door een laagje vet rond de placenta, die als baarmoeder fungeerde. Volgens deskundigen gaat het om een uitzonderlijk geval dat een op de 40.000 gevallen voorkomt en waarbij het kind slechts vijf procent overlevingskansen heeft. Bovendien loopt ook de moeder grote risico’s. Bij Maria Benedita was dit nog sterker het geval omdat zij boven de veertig is.

Braziliaanse pro-life groepen wijzen erop dat het geval van Gabriel onderstreept dat het leven bij de conceptie begint en dat medicijnen die innesteling van de eicel in de baarmoeder daarmee een abortieve werking hebben. (CNA/KNA)