NIPT Brandbrief - VolkskrantTientallen bekende Nederlanders maken zich grote zorgen over de introductie van de NIP-test in Nederland. In een open brief in de Volkskrant vragen ze om deze 'Downtest' niet standaard aan te bieden. Tientallen bekende Nederlanders maken zich grote zorgen over de introductie van de NIP-test in Nederland. In een open brief in de Volkskrant vragen ze om deze 'Downtest' niet standaard aan te bieden.

NIPT staat voor Niet-Invasieve Prenatale Test. Bij de test wordt een buisje bloed van de zwangere vrouw afgenomen. Bij de analyse van het bloed kan het DNA van het ongeboren kind geanalyseerd worden. Daaruit wordt duidelijk of het ongeboren kind het Down-syndroom heeft.

NIPT Brandbrief - VolkskrantDe brief in de Volkskrant is een initiatief van de ChristenUnie en Linda Germs, moeder van een zoon met down, en is ondertekend door onder andere cabaretier Herman Finkers, wielrenster Marianne Vos en zangeres Willeke Alberti.

De ondertekenaars vinden dat “hoe laagdrempeliger het wordt om te screenen op het syndroom van Down, hoe sterker we de richting uitgaan van een samenleving waarin steeds minder plek is voor kinderen met down”: “Een kind met het downsyndroom wordt dan steeds meer een kind dat voorkomen had kunnen worden.”

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en een meerderheid in de Tweede Kamer willen de test in Nederland toelaten voor alle zwangeren. Nu is die alleen beschikbaar voor vrouwen met een verhoogd risico op een kind met down.

De schrijvers van de brief voorzien dat de test straks standaard wordt uitgevoerd, waarna ouders kiezen voor abortus. “Met het breed aanbieden van de NIP-test zegt de overheid impliciet: je hoeft er niet te zijn.”

Lees hier de brief in De Volkskrant: