Maria Lactans - Andrea Solario - 1507De meeste moeders die hun kin­de­ren borst­voe­ding geven kennen het wel het dilemma van voeden in het open­baar. Hoewel het bloot ons in de publieke ruimte tegen­woordig van alle kanten toe­schreeuwt, is het geven van borst­voeding dikwijls niet zo gewoon. De meeste moeders die hun kinderen borstvoeding geven kennen het wel het dilemma van voeden in het openbaar. Hoewel het bloot ons in de publieke ruimte tegenwoordig van alle kanten toeschreeuwt, is het geven van borstvoeding dikwijls niet zo gewoon.

Ook het naar de kerk gaan kan hoofdbrekens veroorzaken. Bij jou misschien ook? Je wilt wel graag (ontspannen) gaan, en als het even kan er ook de hele Mis bij blijven. Voor je kindje zijn het bovendien de eerste stappen om zich daar thuis te gaan voelen. Tegelijk is de kans dat je kindje tijdens de Mis een keer wil drinken redelijk groot.

Maria Lactans - Andrea Solario - 1507Misschien voed je op verzoek of sluit het voedingsschema niet naadloos aan op de Mistijden. Wat doe je dan? Helemaal niet gaan? De crèche of een zaaltje induiken? Of…voeden in de kerk? Paus Franciscus gaf onlangs in de Sixtijnse kapel als onomwonden antwoord en aanmoediging: “Aarzel niet om je kind de borst te geven als het daarom vraagt, ook in de Kerk”.

Wat goed dat de Paus zich daar zo duidelijk over uitspreekt. Zo is er weer een hobbel weg om met je jonge kind naar de Mis te komen en die helemaal mee te maken. Het hoeft ook niet op de voorste rij, een plekje zoeken achterin kan ook met een doek of sjaal voor wat geborgenheid en discretie. Als het toch wat ongemakkelijk blijft voelen, kunnen we steun vragen aan Maria. Zij heeft haar zoon Jezus ongetwijfeld lang gevoed.

Er zijn ook voorstellingen van Maria (ook in kerken!) waarop ze wordt afgebeeld terwijl ze Jezus vasthoudt en de borst geeft (‘Maria lactans’).

(bron: MdM / www.hagenpreken.nl)