Autogordel om!Een 27-jarige vrouw uit Staphorst heeft een proces verbaal gekregen voor het onveilig vervoeren van een groep kinderen. De vrouw werd woens­dag­middag aangehouden op de snelweg A32 met elf kinderen in haar station­wagen. Twee kinderen voorin op de passagiers­stoel, vijf op de achter­bank en nog eens vier in de bagageruimte.
Autogordel om!Een 27-jarige vrouw uit Staphorst heeft een proces verbaal gekregen voor het onveilig vervoeren van een groep kinderen. De vrouw werd woens­dag­middag aangehouden op de snelweg A32 met elf kinderen in haar station­wagen. Twee kinderen zaten voorin de auto op de passagiers­stoel, vijf op de achterbank en nog eens vier in de bagage­ruimte van de auto. De vrouw bracht de elf kinderen voor een kinder­feestje naar een attractie. Ze moest ter plekke een tweede auto regelen om de kinderen op de plaats van bestemming te krijgen.

Aantal gordels = maximaal aantal personen

Vanaf 1 mei 2008 geldt dat er in auto’s die op alle plaatsen gordels hebben niemand meer zonder gordels mag worden vervoerd. Het aantal passagiers mag dan dus niet groter zijn dan het aantal gordels. Zijn er bijvoorbeeld achterin drie gordels, dan mogen daar niet meer dan drie kinderen zitten.

Het niet gebruiken van de autogordel of een goedgekeurd kinderzitje terwijl dat wel verplicht is, kost € 75. Kinderen vanaf 12 jaar die de gordel niet dragen, krijgen zelf de bekeuring thuisgestuurd.

Uitzonderingen op het gebruik van kinderzitjes

Overigens zijn er op het verplicht gebruik van kinderzitjes wel uitzonderingen. Als er op de achterbank van de auto al twee kinderzitjes in gebruik zijn, is er vaak geen plaats meer voor een derde. In dat geval mag een kind op de overgebleven zitplaats de gordel gebruiken.

Voor ‘andere’ kinderen, bijvoorbeeld bij het terugbrengen na een kinderfeestje, kan niet altijd een kinderzitje aanwezig zijn. Bij dit soort incidenteel vervoer over beperkte afstand (dus niet op een vakantiereis) volstaat gebruik van de gordel op de achterzitplaatsen voor kinderen vanaf 3 jaar (maar niet de eigen kinderen). Als dit regelmatig voorkomt, is het veel veiliger om toch voor een of meer extra kinderzitjes te zorgen.

Meer info: www.autokinderzitjes.nl