D66-plan past prima in straatje van SlobMet deze titel prikkelt Remco van Mulligen zijn blog­lezers. De blog gaat over het bal­lon­netje van D66 om het gratis huwe­lijk af te schaf­fen en brengt het in verband met het al wat oudere plan van Arie Slob om het burger­lijk huwelijk tot een loket­handeling te reduceren. Met deze titel prikkelt Remco van Mulligen zijn bloglezers. De blog gaat over het ballonnetje van D66 om het gratis huwelijk af te schaffen en brengt het in verband met het al wat oudere plan van Arie Slob om het burgerlijk huwelijk tot een lokethandeling te reduceren.

D66-plan past prima in straatje van Slob

De NOS heeft nieuws: D66 wil het ‘gratis’ huwelijk afschaffen. Wettelijk zijn gemeenten nu nog verplicht om minstens eenmaal per week een gratis huwelijksvoltrekking aan te bieden. Daar wil de partij vanaf, want samenwonen is inmiddels geaccepteerd en ‘we’ kijken anders tegen het huwelijk aan.

D66-plan past prima in straatje van SlobMijn eerste gedachte is natuurlijk: wtf? Willen ze van het huwelijk een elitegoed maken? En en passent even hun eigen huwelijksvisie aan de hele maatschappij opleggen? Maar het ligt genuanceerder.

Op D66.nl staat namelijk, helemaal aan het eind van een artikel over dit onderwerp, een subtiele zin: “Om mensen die een huwelijk anders echt niet kunnen betalen, is volgens de sociaal-liberalen een specifieke financiële regeling die gericht is op deze mensen of een zogenaamd ‘baliehuwelijk’ een betere oplossing.”

Dat komt ineens wel heel dicht bij een plan dat Arie Slob een paar maanden geleden lanceerde, om het burgerlijk huwelijk tot een lokethandeling te reduceren. Ik proef de mogelijkheid van een compromis. Bijvoorbeeld: handhaaf, tegen passende kosten, het huwelijk met de ceremoniële poespas voor wie dat wil. En maak voor wie liever een huwelijk aan de balie wil, die optie mogelijk – ongeacht het inkomen. Dat is pas vrije keuze. Omdat ook een ‘baliehuwelijk’ niet gratis is, zou je eventueel nog een klein bedrag aan leges kunnen heffen.

Ik voel een gezamenlijk voorstel van de ChristenUnie en D66 aankomen. U ook?

(bron: www.irenaeus.nl – overgenomen met toestemming van Remco van Mulligen)