Bloedtest vervangt punctie en vlokkentestWetenschappers van het Universitair Medisch Centrum in Maastricht (UMC+) ontwikkelen een bloedtest, die volgens hen binnen twee tot vijf jaar de vlokkentest en de vruchtwaterpunctie bij zwangere vrouwen kan vervangen.
Wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum in Maastricht (UMC+) ontwikkelen een bloedtest, die volgens hen binnen twee tot vijf jaar de vlokkentest en de vruchtwaterpunctie bij zwangere vrouwen kan vervangen.

Bloedtest vervangt punctie  en vlokkentestDe bloedtest is volgens hen geschikt voor alle vrouwen, eenvoudig uit te voeren, goedkoop en zonder gevaar, terwijl de vlokkentest en de vruchtwaterpunctie altijd een klein risico op spontane abortus geven.

Klinisch geneticus Suzanna Frints presenteerde de resultaten van de ontwikkeling van de bloedtest tot nu toe op een congres voor embryologen afgelopen dinsdag in Rome.

De Maastrichtse wetenschappers hebben al bewezen dat de bloedtest afwijkingen bij ongeboren jongetjes aantoont en verwachten hetzelfde resultaat voor het opsporen van het syndroom van Down. De bloedtest kan volgens de onderzoekers een routine-onderdeel van de gebruikelijke zwangerschapscontrole worden.

Tot zover het bericht op NU.nl. Over eventuele implicaties die hieruit zouden kunnen volgen, rept het bericht niet. Mocht immers de test een routine-onderdeel worden, wat gebeurt er dan met de uitslagen? Hoewel er nog te veel onbekend is, is het wel nuttig voor ouders zich te realiseren voor welke uitdagingen zij kunnen komen te staan. Want hoe reageer je als – zonder dat je erom gevraagd hebt – blijkt dat je kindje misschien een afwijking heeft en men je aanraadt de zwangerschap te beëindigen?