Bisschoppen ontmoeten ChristenUnieHet dagelijks bestuur (Permanente Raad) van de bisschoppen­conferentie van de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland en een delegatie van de ChristenUnie hebben elkaar vandaag in Den Haag voor het eerst ontmoet. Kardinaal Simonis en vice-premier André Rouvoet waren na afloop ingenomen met de hartelijke sfeer waarin het gesprek had plaatsgevonden. Bisschoppen ontmoeten ChristenUnieHet dagelijks bestuur (Permanente Raad) van de bisschoppen­conferentie van de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland en een delegatie van de ChristenUnie hebben elkaar vandaag in Den Haag voor het eerst ontmoet. Kardinaal Simonis en vice-premier André Rouvoet waren na afloop ingenomen met de hartelijke sfeer waarin het gesprek over onder meer jeugdbeleid, huwelijk en gezin had plaatsgevonden, meldt de bisschoppenconferentie in een communiqué.

Echtscheidingscultuur
Minister Rouvoet (Jeugd en Gezin) ‘beheert’ een aantal thema’s waaraan ook de bisschoppen grote waarde hechten. Volgens het communiqué ontstond “een boeiend en geëngageerd gesprek” over de veranderende jeugdcultuur, over opvoeding en gezinsbeleid, over ethische onderwerpen, de heersende ‘echtscheidingscultuur’ en over (de vrijheid van) onderwijs. “Daarbij kwamen de mogelijkheden en beperkingen, zorgen en uitdagingen van zowel ‘de politiek’ als de kerkleiding aan de orde.”

Verwondering
De eerste contacten tussen de bisschoppenconferentie en de ChristenUnie werden al vóór de verkiezingen gelegd, toen de ChristenUnie nog een oppositiepartij was met drie zetels in de Tweede Kamer. Bij aanvang van de ontmoeting werd wederzijds met verwondering gesproken over de verandering die sindsdien in het politieke landschap heeft plaatsgevonden, waardoor de ChristenUnie nu met zes Kamerleden deelneemt in een coalitie, waarin Rouvoet als minister de portefeuille Jeugd en Gezin behartigt.

Arie Slob
Het gesprek vond plaats op het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS), het departement van minister Rouvoet. Van de zijde van de bisschoppenconferentie waren aanwezig voorzitter kardinaal Simonis, mgr. Frans Wiertz, bisschop van Roermond en lid van de Permanente Raad , mgr. Anton Hurkmans, bisschop van ’s-Hertogenbosch en bisschop-referent voor huwelijk en gezin, mgr. Everard de Jong, hulpbisschop van Roermond en bisschop-referent voor onderwijs en jongeren en secretaris-generaal Eduard Kimman. De ChristenUnie werd vertegenwoordigd door vice-premier André  Rouvoet, fractievoorzitter Arie Slob en partijvoorzitter Peter Blokhuis.

Gesigneerd boek
Bij aanvang van de ontmoeting schonken kardinaal Simonis en vice-premier Rouvoet elkaar een gesigneerd exemplaar van een persoonlijk boek; respectievelijk Adrianus Kardinaal Simonis / Een hart om te denken en Het hart van de zaak / over de betekenis van geloven in de politiek (Rouvoets ‘politieke confessie’). 

Gesprekken
De ontmoeting maakt deel uit van de regelmatige gesprekken die de Nederlandse bisschoppen voeren met politieke en maatschappelijke organisaties. (Katholiek Nederland)