Heilige Hopswald van Aleyard, de eerste man die zijn priester mee uit nam voor een biertjeVolgens een bijdrage op de populaire blog Catholic­gentleman.net is het vandaag ‘Inter­nationale trakteer-een-priester-op-een-biertje-dag’. Natuur­lijk is het niet de bedoeling dat priesters vanavond laveloos naar bed gaan, dus lees even door. Volgens een bijdrage op de populaire blog Catholicgentleman.net is het vandaag ‘Internationale trakteer-een-priester-op-een-biertje-dag’. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat priesters vanavond laveloos naar bed gaan, dus lees even door.

“Maandag 9 september wordt de ‘Internationale trakteer-een-priester-op-een-biertje-dag’ gevierd. Op deze feestelijke dag nemen gelovige katholieken over de hele wereld hun priester mee uit voor een biertje om hen beter te leren kennen. Het is een prachtige katholieke traditie die teruggaat op de tijd van de Heilige Hopswald van Aleyard, de eerste man die zijn priester mee uit nam voor een biertje.

Heilige Hopswald van Aleyard, de eerste man die zijn priester mee uit nam voor een biertje
Heilige Hopswald van Aleyard
de eerste man die zijn priester mee
uit nam voor een biertje

Oke, als je nu argwanend bent geworden, is daar een goede reden voor. Trakteer-een-priester-op-een-biertje-dag is geen echte feestdag. Maar, ik zou zeggen: dat het zo zou moeten zijn!

Geloof het of niet, priesters zijn echte mensen, en ze genieten van gezelligheid en lekker eten en drinken net zoals iedereen. Ze hebben ook een ondankbare en moeilijke baan. Zonder hun inzet zouden we niet naar de hemel kunnen komen. Priesters zijn de levensader van de kerk, en ze verdienen waardering.

Dus, met dat in het achterhoofd, zou ik je willen uitdagen komende maand iets concreets te doen uit waardering voor je priester. Ja, het kan zijn dat je samen een biertje gaat drinken of dat je hem uitnodigt voor een diner met je gezin. Wees creatief als je wilt, maar laat merken dat je je priester waardeert en laat hem weten dat zijn ambt een verschil maakt.

Natuurlijk kan de priester waanzinnig druk zijn en niet in staat om tijd te plannen voor een langduriger bezoek. Dat is oké. Je zou kunnen aanbieden de rozenkrans te bidden of een heilig uur voor hem en zijn intenties (of beter nog, meer dan een) te houden, en laat hem weten dat je regelmatig bidt voor hem. Betuig hem op zijn minst je dankbaarheid, in persoon of via een briefje, voor zijn trouwe dienst en het beantwoorden van Gods roeping tot het priesterschap.

Ik verwacht een hoop gelukkige, bemoedigde priesters tegen het einde van de maand. Als je wilt deelnemen, laat dan een reactie op deze blog achter door te zeggen: “Ik ben er voor in! Gaan met die banaan!”