Bidden in het gezinNiet iedereen is in staat steeds weer een persoonlijk gebed te bidden. Leer je kinderen zeker het gebed dat Christus ons zelf heeft geleerd: het Onze Vader (Hij is niet alleen mijn vader, maar van ons allemaal!) en het Weesgegroet. Bidden in het gezinNiet iedereen is in staat steeds weer een persoonlijk gebed te bidden. Leer je kinderen zeker het gebed dat Christus ons zelf heeft geleerd: het Onze Vader (Hij is niet alleen mijn vader, maar van ons allemaal!) en het Weesgegroet.

Zo zijn er nog een aantal vaste gebeden die de ouders hun kinderen, met het groter worden, kunnen aanleren, zoals het officiële Avondgebed. In het Katholiek Gebedenboek kunnen ouders een schat aan mooie (vaste) gebeden vinden. (Uitg. Tabor, ISBN 90-6597-402-4)

Als de kinderen klein zijn, zijn er tal van mooie boekjes met kindergebedjes, (o.a. bij kinder- en jeugdwerk Samuel) maar daar moet het niet bij blijven. Zodra de kinderen groot genoeg zijn zelf te bidden (middelbare school), is het een goede gewoonte na de avondmaaltijd het avondgebed te bidden. Er kan dan ook voor bijzondere intenties worden gebeden, bijvoorbeeld drie weesgegroetjes voor een zieke vader van een vriendje. Op deze manier weet het hele gezin wat ieder van hen bezighoudt. People who pray together, stay together zei Moeder Teresa altijd tegen ouders. En dat is zeker waar.

En als het gezin dan al het avondgebed heeft gebeden, is het niet meer zo erg als het door de kinderen zelf, als ze gaan slapen, wordt vergeten. Dat geldt ook voor een gezamenlijk ochtendgebed vóór het ontbijt. Alleen al het feit dat de ouders zelf daarmee de dag beginnen is pedagogisch heel belangrijk.

Goed voorbeeld doet goed volgen!