Beleid teveel gericht op geldDe reformatorische vakorganisatie RMU vindt dat het antwoord op de crisis niet alleen rekening moet houden met de verhouding tussen markt en overheid. Juist nu zou gesproken moeten worden over morele kwesties als matiging, dienstbaarheid, solidariteit, duurzaamheid en gemeenschapszin.
De reformatorische vakorganisatie RMU vindt dat het antwoord op de crisis niet alleen rekening moet houden met de verhouding tussen markt en overheid. Juist nu zou gesproken moeten worden over morele kwesties als matiging, dienstbaarheid, solidariteit, duurzaamheid en gemeenschapszin.

Beleid teveel gericht op geldDe RMU meent dat de wereldwijde financiële en economische crisis ook een morele crisis is en reageert daarmee deze week op de troonrede en later gepresenteerde ‘miljoenennota’. De miljoenennota spreekt over de “ernstigste economische situatie sinds de jaren dertig”. Werkloosheid, faillissementen en een groot begrotingstekort zijn enkele gevolgen. Ingrijpende maatregelen zijn noodzakelijk. Dit vraagt visie en daadkracht van het kabinet.

Hoewel de RMU veel aangekondige voornemens positief begroet, vindt de vakbond het beleid “opvallend gezinsonvriendelijk”. Nu pas blijkt uit de cijfers dat gezinnen met kinderen hard worden getroffen. Dit komt door bevriezing van de kinderbijslag, versobering van het kindgebonden budget en verlaging van de kinderopvangtoeslag. Daar komt nog bij de extra afbouw van de overdraagbare heffingskorting. Van een kostwinnersgezin met een modaal inkomen en twee kinderen gaat de koopkracht met 1 procent naar beneden. Echter, een gezin zonder kinderen, twee werkende partners en een tweemaal modaal inkomen gaat er slechts 0,25 procent op achteruit. De RMU vindt dit een opvallende tegenvaller van een kabinet dat zo inzet op goed gezinsbeleid.