Just MarriedDe Britse Conservatieven willen, als zij in de regering komen, gehuwdenwederom een aanzienlijk belastingvoordeel geven, meldt de Daily Telegraph. Het belastingvoordeel voor gehuwden werd in 2000 door toenmalig Labour-minister Gordon Brown afgeschaft. De Britse Conservatieven willen, als zij in de regering komen, gehuwdenwederom een aanzienlijk belastingvoordeel geven, meldt de Daily Telegraph. Het belastingvoordeel voor gehuwden werd in 2000 door toenmalig Labour-minister Gordon Brown afgeschaft.

Opbouw

Just MarriedIn een interview met de krant noemt de vooraanstaande conservatief George Osborne het stimuleren van het huwelijk essentieel voor de opbouw van een sterke samenleving. Hij noemt het volkomen terecht om het huwelijk fiscaal te belonen. “Natuurlijk heeft iedereen het recht zelf te bepalen hoe hij leeft, en sommige huwelijken mislukken inderdaad, maar we weten dat het huwelijk over het algemeen bijdraagt aan de opbouw van een betere samenleving. Daarom was het verkeerd van Labour om het belastingvoordeel te schrappen en daarom zullen wij het weer invoeren.”

Lijmen

Volgens bronnen binnen de conservatieve partij geldt het belastingvoordeelplan als een van de hoogste prioriteiten van David Cameron. De leider van de ‘Tories’ heeft herhaaldelijk verklaard dat hij het als zijn missie beschouwt de “gebroken samenleving” te lijmen. De Tory-leider wijst erop dat bijna de helft van de niet-gehuwde paren uit elkaar gaan voor het vijfde levensjaar van hun kind, terwijl van de gehuwden een op de twaalf paren uit elkaar gaan.

Opmerkelijk

Labour, onder welke partij de belastingvoordeel in 2000 werd afgeschaft, vindt het discriminerend, met name tegenover alleenstaande ouders, maar matigt daarin steeds meer haar toon nu blijkt dat de Tories electoraal goed scoren met de plannen. Eerder dit jaar werd bekendgemaakt dat gehuwden voor het eerst een minderheid vormen van de volwassen bevolking van Groot-Brittannië.
De meeste mensen van 16 jaar en ouder zijn alleenstaand, gescheiden of verweduwd. Ander opmerkelijk cijfer dat deze week bekend werd is dat de Britse bevolking voor het eerst in de geschiedenis meer gepensioneerden dan kinderen onder de zestien jaar telt. Het aantal huwelijken in Engeland en Wales bedroeg in 2006 slechts 236.980, het laagste aantal sinds 1895. (KN)