BadkamerrenovatieAls de aansluiting van de wastafel het bijna begeeft, als de droger het niet meer doet via de wisselschakelaar, als er een gat in de afwerking van de badkuip zit omdat het nog niet gemaakt was vanwege een lekkage, als het toilet zo af en toe door blijft lopen en als er schimmel op… Als de aansluiting van de was­tafel het bijna begeeft, als de droger het niet meer doet via de wissel­schakelaar, als er een gat in de afwerking van de badkuip zit omdat het nog niet gemaakt was vanwege een lekkage, als het toilet zo af en toe door blijft lopen en als er schimmel op de muren komt omdat de ventilatie onvol­doende is en als er nog meer problemen zijn en de bad­kamer meer dan 45 jaar oud is, dan is het afge­lopen met hier en daar een nood­oplossing. Dan moet er rigoureus gereno­veerd worden en zijn twee bouw­vakkers twee weken lang aan het werk.

BadkamerrenovatieEn dan is het wat afzien. Precies binnen de vasten­tijd. Tanden­poetsen beneden bij de keuken­kraan en daar ook wassen. Veel stof, veel lawaai en weinig privacy. Want zo’n badkamer is toch een privévertrek van een huis.

Gelukkig waren de bouw­vakkers uitstekende vaklui. Elke keer als je uit je werk kwam zag je weer vordering. Nog meer goede eigen­schappen: ze dachten mee, alle vragen die tijdens de verbouwing in je opkomen kwamen aan bod en ze waren die vragen meestal zelfs voor. Als ze dan nog hard werken en fluitend, dan heb je niks meer om over te klagen. Dan is het uithouden. Na het vasten komt dan steeds meer het luxe gebruik van de nieuwe badkamer in beeld.

Natuurlijk werkten we zelf zoveel mogelijk mee: voor­bereiding door zoveel mogelijk de badkamer vrij te maken van spullen en door het afplakken van de trap en overloop, dienst­baarheid in de vorm van koffie en maaltijd en gelegen­heid voor opslag van materialen en werkruimte, naar de bouwmarkt spullen halen, zorgen voor een aanhanger en diverse keren naar de andere kant van Oss om puin te storten. Verder hadden wij allerlei dingen ingekocht zoals de douche en toilet, wasmeubel etc. De bouw­vakkers kochten de technische dingen in: leidingen, tegel­lijm en profielen etc.

Er was een goeie samen­werking en een wens om er iets moois van te maken. En mooi is het geworden! Al mijmerend over Vastentijd en Pasen zag ik een parallel in die badkamer: eerst volledig ontdoen van alles wat oud en vuil is en niet goed functioneert en dan komen tot de meta­morfose van een geheel vernieuwde badkamer.

Diaken Edwin