Baby's onderscheiden goed en foutBaby's van zes maanden oud kunnen al een onderscheid maken tussen iets wat moreel ‘goed’ is en ‘fout’. Dat hebben wetenschappers ontdekt nadat ze baby's figuurtjes lieten zien die elkaar hielpen of tegenwerkten. Baby's onderscheiden goed en foutBaby's van zes maanden oud kunnen al een onderscheid maken tussen iets wat moreel ‘goed’ is en ‘fout’. Dat hebben wetenschappers ontdekt nadat ze baby's figuurtjes lieten zien die elkaar hielpen of tegenwerkten.

De baby's kregen in het onderzoek van de universiteit van Yale een scenario te zien waarbij een figuurtje een heuvel probeerde te beklimmen. Het figuurtje werd geholpen door een figuur in de vorm van een triangel en tegengewerkt door een figuur in de vorm van een vierkant. Na afloop mochten de baby's kiezen welke figuur ze wilden vasthouden, ze kozen massaal voor de triangel.

Eerder werd aangenomen dat morele oordelen pas ontstaan bij het ontwikkelen van taal, wanneer een kind 18 maanden tot twee jaar oud is. De uitkomsten van dit onderzoek zouden kunnen bewijzen dat het onderscheid tussen goed en kwaad is aangeboren bij de mens. Dit onderscheid speelt volgens de wetenschappers een belangrijke rol in de ontwikkeling van de mens in alle tijden, omdat mensen er bij gebaat zijn wanneer ze banden smeden met andere mensen zodat zij elkaar vooruit kunnen helpen. (Planet/KN)