AlcoholDe oudervereniging van het Titus Brandsma Lyceum organiseerde een thema-avond over alcoholgebruik. Mijn vrouw en ik zijn daarheen gegaan. Een van de sprekers was een internist van het Bernhoven ziekenhuis. Een interessant verhaal. Hij maakte duidelijk wat alcohol met het menselijk lichaam doet. De oudervereniging van het Titus Brandsma Lyceum organiseerde een thema avond over alcoholgebruik. Mijn vrouw en ik zijn daarheen gegaan. Een van de sprekers was een internist van het Bernhoven ziekenhuis. Een interessant verhaal. Hij maakte duidelijk wat alcohol met het menselijk lichaam doet.

AlcoholHeel concreet is dat twee glazen alcohol per dag voor een volwassen man geen kwaad kan en 1 glas alcohol per dag voor de vrouw geen kwaad kan. Alcohol zou slechts in enkele gevallen een positieve werking hebben voor mannen ouder dan 45 jaar. Aangezien ik in deze leeftijdscategorie val en s’avonds met mijn vrouw wel eens hooguit één glas wijn drink en op feestjes een biertje of een glas wijn, liep ik dus totaal geen gevaar en had ik de avond kunnen verlaten voor wat mijzelf betreft. Maar natuurlijk zaten wij daar met onze jongens in het achterhoofd. Vier jongens van 12 tot 18 jaar.

Voor je 16e is het schadelijk om ook maar iets van alcohol te drinken, hoorden we de internist zeggen en medisch toelichten. Dat was een bevestiging voor ons. Dat doet ook wel eens goed te horen dat je een juist beleid gevoerd hebt in een stukje opvoeding.

Toch werd naar mijn idee vrijwel uitsluitend op de nadelen van alcohol ingegaan. Misschien goed voor verslaafden. En de twee in uniform aanwezige agenten in het panel later die avond, zullen voldoende nadelen van alcoholdrinkende jeugd hebben meegemaakt en liefst zoveel mogelijk bekendheid willen geven aan gevaren van alcohol. Maar naar mijn mening kan wijn en bier, resp. een product van druiven of van gerst, dat vanwege alcohol met mate genuttigd dient te worden, als genotsmiddel ook een positieve ervaring zijn. Ook Christus werd een wijndrinker genoemd en veranderde water in wijn op de bruiloft van Kana. Te veel alcohol is naar mijn mening uiteraard niet goed, maar angstvallig overdrijven van de gevaren van alcohol is ook niet goed. De deugd ligt hier wel in het midden, denk ik. Zo zie je maar, dat bij een katholiek niet al het genot verboden is!

Toch zijn de nieuwste inzichten omtrent overmatig alcoholgebruik wel indrukwekkend. Negatieve lichamelijke gevolgen voor botten, nieren etc en geestelijke gevolgen, op gebied van geheugen en concentratie bijvoorbeeld. Er komen in Nederland toch grote aantallen jongvolwassenen aan die chronisch veel ziekte en zwaktes zullen ervaren als gevolg van overmatig alcoholgebruik, is de verwachting.

We praten van tijd tot tijd met onze jongens over onderwerpen als alcohol. De oudste drinkt inmiddels wel eens een biertje bij het eten of ’s avonds. Eén keer had hij iets meer op, toen hij na het voetballen in de kantine bleef hangen. Iets tegen de grens aan. Maar hij wil er zelf niet overheen. Dat is voor ouders gemakkelijk en bovenal fijn.

Een van onze jongens gaat naar de 16 jaar. Wat betreft hem ben ik wat bang voor de groepsdruk. Zeker als er toch regelmatig in de media verhalen opduiken van indrinken en comazuipen etc, dan gaat de druk van de groep toch wel aardig in de verkeerde richting. En onze zoon is gevoelig voor de groepsdruk, hij wil er wel erg graag bij horen.

Naar aanleiding van de avond over alcohol heb ik een keer met hem gepraat en ben ook ingegaan op de lichamelijke en geestelijke gevolgen. Ik had twee aanknopingspunten: hij vindt zijn uiterlijk maar ook zijn lichamelijke conditie belangrijk, oefent vaak op fitnessapparatuur en alcohol is met een sportief lichaam in strijd.

Een klein stukje uit het gesprek dat ik met hem had inzake de groepsdruk. “Jongen, je weet dat wij naar jullie school zijn geweest in verband met die avond over alcohol. Ik heb zelf geen alcoholprobleem. Uiteraard zat ik daar met jullie in mijn achterhoofd. Jij wordt binnenkort 16 en mag dan van ons af en toe wat alcohol drinken. Wat jou betreft jongen, ben ik wel eens bang voor de groepsdruk. Je klasgenoten op school. Je hebt het erg fijn met hen en dat is goed.

Je binnen een peergroep bewegen, een groep leeftijdsgenoten waarin je samen optrekt is uitstekend. Ook gelden binnen zo’n groep eigen normen en waarden. Maar die mogen nooit zoveel invloed hebben dat het ten koste gaat van je eigen identiteit. Het vormt je en tekent je als je dan bij je eigen standpunt blijft. Wat ik tegen die groepsdruk kan inbrengen is alleen dit: dat ik erg boos zal worden als je te ver gaat in alcoholgebruik.

Je weet dat wij het jullie begeleiden naar volwassenheid als een van onze belangrijkste taken zien. En als je jezelf zo te grabbel zou gooien, dan maakt me dat boos. Maar ook verdrietig. Ik hou van jou en wil dat je goed met dingen als alcohol omgaat. Misschien als je in de groep zit, dat je dan mijn stem op de achtergrond zult horen als je moeilijke momenten meemaakt.”

Ik heb nog meer tegen hem gezegd, maar dat blijft onder vier ogen. Ik denk dat ik al heel persoonlijk ben geweest in dit artikel. Het is een manier van zeggen geweest van mij naar onze zoon. Misschien een aanknopingspunt of aanleiding voor andere ouders om op hun manier met hun kind in gesprek te gaan. In één van de brochures die je mee kon nemen j/m voor Ouders (Pubers & drank. Bemoei je ermee) stond het onomwonden: “Ouders onderschatten drankgebruik van hun kinderen."