Karel HoubenOnder de stromende regen is vandaag in Rome Karel Houben heilig verklaard. Dat deze nieuwe heilige het ook erg goed doet bij afspraakjes, is niet zo bekend. Karel HoubenOnder de stromende regen is vandaag in Rome Karel Houben heilig verklaard. Dat deze nieuwe heilige het ook erg goed doet bij afspraakjes, is niet zo bekend.

De Limburgse priester Karel Houben, die 3 juni door paus Benedictus is heilig verklaard, geniet faam als wonderdoener. Verschillende verhalen vertellen van zijn bijzondere gaven om te zien wat de bestemming van de mens was en hoe hij hen daarbij kon helpen.

Bisdom Haarlem meldt dat een aspect in de publiciteit wat onderbelicht blijft. In Limburg werd (en wordt?) “Carolus Hoêbe” aangeroepen bij de keuze van een jongen of meisje, net zoals Sint Anna, Sint Jozef en Sint Gerardus Majella.

Dit patronaat wordt beschreven in een lied dat de Venloos-Amsterdamse troubadour Harry Bordon (bekend geworden door het Limburgse ‘volkslied’ “Wie sjoen os Limburg is”) schreef (omstreeks 1954) over Marieke die wekelijks in Munstergeleen naar het kapelletje van Carolus gaat, eerst om te vragen en dan om te bedanken voor “unne gooje”.

“En zoë geit Marieke baeje veur enne gooje en get gauw
En ze zit zich bie Carolus allebei de kneen hoas blauw
Zoe geit Merie geregeld, ’t is hoas iddere waek
Noa ’t kepelleke van Carolus Hoêbe urgend aan de baek
En of ut noe ouk raegent, biej hitte en biej kou
Geit os Merieke baeje veur enne gooje en get gauw.”

Het gaat wat trager dan het “speed-daten” dat tegenwoordig door sommigen wordt geprefereerd, maar je hebt dan wel de zegen van boven, aldus het bericht op de site van Bisdom Haarlem.

Voor de plechtigheid waren honderden Nederlanders afgereisd naar Rome. Nederland moet zijn nieuwe heilige wel delen met Ierland. Daar heeft pater Houben, of Father Charles of Mount Argus zoals hij voor de Ieren heet, een groot deel van zijn leven gewerkt en ligt hij begraven. (Bisdom Haarlem/KN)