De tweede Mars voor het Leven in België is een succes: met drieduizend verdubbelde het aantal deelnemers ten opzichte van vorig jaar. Vooral jongeren en families, en ook veel religieuzen kleurden afgelopen zondag deze vreedzame mars door Brussel.
De tweede Mars voor het Leven in België is een succes: met drieduizend verdubbelde het aantal deelnemers ten opzichte van vorig jaar. Vooral jongeren en families, en ook veel religieuzen kleurden afgelopen zondag deze vreedzame mars door Brussel.
Pieter Derdeyn
De zon straalt op de Brusselse Kunstberg. Een nieuwe lente kondigt zich aan: vooral jongeren en gezinnen stromen samen voor de tweede Mars voor het Leven. Ze komen om “respect voor het leven te bevorderen, van de conceptie tot de natuurlijke dood”, aldus het charter van de organisatie. Het gaat, naast de afschaffing van wetten, om een betere abortuspreventie en postabortusbegeleiding.
Marie, 10 jaar:
“Abortus is het sterven van de baby in de buik van de mama, door dokters die het doden. Maar iedereen mag leven. Kleine kinderen zullen ook grote mensen worden.”
Alies, 16 jaar:
“Ik ben gekomen om te getuigen van de waarde van het leven. Er zijn vele redenen voor abortus, maar het leven is zoveel meer waard. Je kan toch een baby niet wegdoen omwille van studie, geld of carrière?”
Lisa, 21 jaar:
“Ik ben overtuigd dat abortus geen oplossing is. Iedereen kan zich voorstellen hoe het is als een kind sterft. Wel, als een kind voor de geboorte sterft, is dat nog erger: er zijn geen herinneringen aan het kind, vele vragen blijven, alsook de schuld zelf die keuze gemaakt te hebben. Veel vrouwen gaan daaraan kapot, dat weet ik als vrijwilligster bij Jongereninfolife. Vele vrouwen willen geen abortus, maar de maatschappij zegt dat dit een goede keuze is. Het is daarom heel belangrijk hierover niet langer te zwijgen.”
Leen, 65 jaar:
“Ik ben moeder van tien kinderen. Acht zijn er geadopteerd, van wie drie met het syndroom van Down, die achtergelaten waren. Daarnaast hebben we ons ontfermd over een veertigtal pleegkindjes, van vluchtelingen. We doen dit vanuit ons katholiek geloof.”
Jongeren
In de organisatie is de 22-jarige Michel De Keukelaere actief. Bij hem en enkele medestudenten begon in 2008 iets te bruisen. “Vooral na het zien op het internet van enkele foto’s van abortussen was ik overtuigd: ik moet iets doen, het is echt verschrikkelijk. Tijdens een mars voor het leven te Parijs in 2009 werd ik geraakt door het enthousiasme en de vele jongeren. Je ziet dat je niet alleen staat en dat de hoop leeft dat er iets kan veranderen.” Uiteindelijk verzamelden vijf studenten zich om naar aanleiding van twintig jaar gelegaliseerde abortus in België een mars te organiseren. “We waren totaal niet professioneel; het kwam uit het hart. Eigenlijk was het een wat impulsief studenteninitiatief. We waren dan ook enorm verrast door het succes.”
Pluralistisch
De organisatie stelt zich pluralistisch op, aldus het charter: “Elke strekking en geloofsovertuiging is welkom om het ongeboren kind te verdedigen.” Wel blijken alle jongeren uit de organisatie katholiek, en daarom was er ook een Mis (met de pauselijk nuntius) en aanbidding voor en tijdens de mars. In de mars lopen ook mensen uit evangelische en protestantse kringen en moslims mee, terwijl anderen verbonden zijn aan politieke partijen. Het merendeel blijkt echter katholiek, onder wie ook veel religieuzen. Bovendien waren er delegaties uit Polen, Ierland, Nederland, Duitsland, Italië en Frankrijk; met gedreven sprekers als Bryan Kemper, Raymond de Souza, Philippe Isnard, Eric Scheidler, Mia Stassen en Liz Carl. En er was een kleine tegenbetoging.
Vreedzaam komt de mars na een uurtje stappen aan het Justitiepaleis, met de rozen die de deelnemers dragen. Tijdens de slottoespraken waardeert mgr. Léonard de positieve sfeer en de pluralistische instelling. Hij onderstreept dat abortus niet gebanaliseerd mag worden, maar dat ook niemand veroordeeld: “De verbeeldingskracht van de liefde moet worden bevorderd om op waardige wijzen betere oplossingen te vinden.” Het gebed voor politici is daarbij volgens de aartsbisschop van belang. (KN)
Zie voor eerdere berichtgeving