BabyboomVoor het eerst sinds enkele tientallen jaren hebben de rijkste landen ter wereld niet meer de laagste geboortecijfers. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers vastgesteld. Dat meldt het ANP op de nieuwssite Nu.nl
Voor het eerst sinds enkele tientallen jaren hebben de rijkste landen ter wereld niet meer de laagste geboortecijfers. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers vastgesteld. Dat meldt het ANP op de nieuwssite Nu.nl
Babyboom
Onderzoekers van de Universiteit van Pennsylvania vergeleken de geboortecijfers van bijna alle landen ter wereld. Tijdens hun studie ontdekten zij dat de twaalf meest welvarende landen de laatste jaren samen een gemiddeld geboortecijfer vertonen dat relatief hoog ligt: 1,8 kinderen per vrouw.

Hiermee lijkt een historische trend omgebogen. In de afgelopen tientallen jaren hadden de meest ontwikkelde landen bijna per definitie de laagste geboortecijfers ter wereld. Dat meldt persbureau AFP.

Levensverwachting

De mate van welvarendheid van een land wordt door statistici aangegeven met de zogenaamde Human Development Index: een getal tussen de 0 en de 1. Bij dat cijfer wordt rekening gehouden met de levensverwachting, geletterdheid en nationaal inkomen.

Van de twaalf meest welvarende landen op de Human Development Index laten onder meer Australie, de Verenigde Staten, Groot-Brittannie en Frankrijk de laatste jaren flink oplopende geboortecijfers zien. In Frankrijk werden in 2008 zelfs voor het eerst sinds 40 jaar weer gemiddeld meer dan 2 kinderen per vrouw geboren.

Economische maatregelen

Volgens de onderzoekers wordt de kleine babyboom vooral veroorzaakt door sociale en economische maatregelen die het aantrekkelijker maken voor vrouwen om kinderen te krijgen. Deze maatregelen zouden vooral worden ingevoerd in landen die hoger dan 0,95 scoren op de Human Development Index.

Toch stijgt het geboortecijfer niet in alle welvarende landen. Zo liggen Japan en Zuid-Korea met geboortecijfers van 1.08 en 1.26 nog ver onder het gemiddelde. Ook Nederland blijft met een geboortecijfer van 1.77 nog enigszins achter. (nu.nl)