Paus Benedictus XVI spreekt voor leden van de Romeinse RotaHet recht van een man en een vrouw om met elkaar te trouwen, is ervan afhankelijk of zij dat kerkrechtelijk gezien kunnen doen. Dit zei paus Benedictus XVI zaterdag in een reflectie over wet en pastorale zorg. Het recht van een man en een vrouw om met elkaar te trouwen, is ervan afhankelijk of zij dat kerkrechtelijk gezien kunnen doen. Dit zei paus Benedictus XVI zaterdag in een reflectie over wet en pastorale zorg.

Paus Benedictus XVI spreekt voor leden van de Romeinse Rota (foto: AP)Paus Benedictus sprak voor de leden van de Romeinse Rota, het centrale Hof van Beroep van de Kerk. Met een citaat van zijn voorganger Johannes Paulus II zei Benedictus: "Het is niet waar dat om meer pastoraal te zijn, de wet zichzelf minder juridisch moet maken."

De paus reflecteerde op de "juridische dimensie die inherent is aan de pastorale activiteit van het voorbereiden van en toelaten tot het huwelijk", in een poging om "licht te werpen op de verbinding tussen die activiteit en de juridische kant van het huwelijk". De relatie tussen wet en pastorale zorg "is vaak het onderwerp van misverstanden, ten nadele van de wet, maar ook ten nadele van het pastorale werk".

Een algemeen misverstand is volgens Benedictus dat pastores gul moeten zijn in het toelaten van stellen tot het huwelijk "omdat het natuurlijke recht van mensen om te trouwen in het geding is". Dat recht echter, "veronderstelt dat men kan trouwen, en de bedoeling heeft het huwelijk authentiek te vieren, dat wil zeggen, om het te vieren in de waarheid van zijn essentie, zoals de Kerk die leert". (KN/Zenit)