Foetuspoppetje bij de brief van mgr. De Jong aan 1e en 2e kamerledenSamen met Katholiek Nieuwsblad kijkt de Roermondse hulpbisschop Everard de Jong terug op zijn pro-life actie een jaar geleden. Hij liet toen plastic poppetjes, gelijkend op een embryo van 10 weken, bezorgen bij alle Eerste- en Tweede-Kamerleden. Samen met Katholiek Nieuwsblad kijkt de Roermondse hulpbisschop Everard de Jong terug op zijn pro-life actie een jaar geleden. Hij liet toen plastic poppetjes, gelijkend op een embryo van 10 weken, bezorgen bij alle Eerste- en Tweede-Kamerleden.

Foetuspoppetje bij de brief van mgr. De Jong aan 1e en 2e kamerledenMgr. De Jong snapt dat mensen vorig jaar aanstoot namen aan zijn pro-life actie. Hij liet toen plastic embryootjes bezorgen bij alle leden van de Staten-Generaal, oftewel de Eerste- en Tweede-Kamerleden. Maar of de actie ‘walgelijk’ was, zoals wel werd gezegd? “Ik ben er nog niet uit”, zegt hij deze week in Katholiek Nieuwsblad, in een terugblik een jaar na dato.

“Ik heb uiteraard nooit iemand persoonlijk willen kwetsen. Ik wilde een statement maken, maar meer nog wilde ik de communicatie aangaan met de mensen die in ons land besluiten of en wanneer abortus is toegestaan.” Dat lukte “helaas” niet, beseft hij. “Door de commotie werd de actie tot een hyperig nieuwsitem.”

Misschien, zegt hij, “was deze methode van het gesprek op gang brengen voor sommigen inderdaad niet optimaal geschikt”, maar dat geldt ook voor “de minstens tien andere wijzen van communicatie de ik de afgelopen jaren heb gepoogd, maar waar zelfs geen reactie op gekomen is…”

Dát hij moet spreken staat voor mgr. De Jong buiten kijf. “Dat mensen in Nederland dat afschuwelijke handelen zo gemakkelijk mogen (laten) doen, daarover kan de Kerk niet zwijgen. Iedereen weet hoeveel verwijten de Kerk heeft gekregen over haar optreden tijdens de Tweede Wereldoorlog. (…) Ik heb ervoor gekozen me dat soort verwijten niet te laten overkomen. Het zou me niets verbazen dat we over enkele tientallen jaren terugkijken op deze tijd met afgrijzen over wat we met het ongeboren leven hebben gedaan. (…) Ik wil niet dat men dan tegen me zegt: ‘Waar was de Kerk in die tijd? Waar was jij, waarom hield jij je mond?’”

Mgr. De Jong leidt op dinsdag 4 oktober het gebed tijdens de jaarlijkse pro-life boete- en gebedsdag van stichting Recht zonder Onderscheid op het Plein in Den Haag. Ook draagt hij de afsluitende Mis op. Vanuit diverse plaatsen rijden bussen. Info/opgave: (024) 322 14 25, www.pelgrimshuiscasanova.nl

Het complete interview met mgr. De Jong is vrijdag 30 september te lezen in Katholiek Nieuwsblad.