Advies over levensstijl bij kinderwensStelletjes die een kind willen, moeten advies krijgen over hun levensstijl. Dat stelt de Gezondheidsraad in een rapport aan minister Ab Klink van Volksgezondheid. Stelletjes die een kind willen, moeten advies krijgen over hun levensstijl. Dat stelt de Gezondheidsraad in een rapport aan minister Ab Klink van Volksgezondheid.

Het gaat om advies over bijvoorbeeld ongezond eten, alcohol, (erfelijke) ziektes, medicijnen en werkomstandigheden.

Advies over levensstijl bij kinderwens"Het zou wenselijk zijn preconceptiezorg aan alle aanstaande ouders aan te bieden", stelt vicevoorzitter Marianne de Visser van de Gezondheidsraad.

De raad wil dat Klink hiervoor "een centraal gecoördineerd programma" opzet. Over welke instantie de zorg voor zijn rekening moet nemen, laat de Gezondheidsraad zich niet uit.

Zwangere vrouwen

Zwangere vrouwen krijgen op dit moment al advies over hun levensstijl.

Volgens de Gezondheidsraad is het voor de gezondheid van moeder en kind echter beter als de toekomstige ouders zich daar al voor de bevruchting aan houden.

Onderzoek

Uit Europees onderzoek blijkt dat in Nederland relatief veel baby's rond de geboorte sterven. Tweede Kamerlid voor de PvdA Khadija Arib omarmt daarom het rapport van de Gezondheidsraad.

In Nederland gaan vooral allochtone vrouwen relatief laat naar een verloskundige als zij zwanger zijn, stelt zij.