SchoenmaatjesOp de Bavinckschool in Den Haag heeft prinses Máxima samen met zangduo Nick & Simon donderdag het startsein gegeven voor de actie Schoenmaatjes. Hierbij vullen kinderen in Nederland schoenen­dozen met handige school- en toilet­spulletjes en wat speelgoed voor kinderen in ontwik­ke­lings­landen. Op de Bavinckschool in Den Haag heeft prinses Máxima samen met zangduo Nick & Simon donderdag het startsein gegeven voor de actie Schoenmaatjes. Hierbij vullen kinderen in Nederland schoenendozen met handige school- en toiletspulletjes en wat speelgoed voor kinderen in ontwikkelingslanden.

SchoenmaatjesVan simpele schoenendoos tot onvergetelijk cadeau: Schoenmaatjes (voorheen Operatie Schoenendoos) is dé kans voor kinderen om iets concreets te doen voor kansarme leeftijdsgenootjes wereldwijd. Als Schoenmaatje vullen zij een schoenendoos met schoolspullen, toiletartikelen en speelgoed. Jaarlijks doen tienduizenden kinderen met deze actie mee. In totaal hebben in de afgelopen vijftien jaar meer dan twee miljoen kinderen in ontwikkelingslanden een schoenendooscadeau van een kind in Nederland ontvangen.

De schoenendozen worden verzonden naar landen als Oeganda, Malawi en Irak. Schoenmaatjes probeert zoveel mogelijk aan te sluiten bij de onderwijsprojecten in die landen. Voor de uitdelingen werkt Edukans samen met lokale partnerorganisaties. De schoenendozen gaan naar kinderen op scholen, in weeshuizen, vluchtelingenkampen, opvangcentra voor straatkinderen etc.

Thuis, op school en in de kerk

Schoenmaatjes is één van de scholenprogramma's van Edukans, de ontwikkelingsorganisatie voor onderwijs. Met deze actie wil Edukans kinderen in Nederland leren delen en ze bewust maken van het feit dat niet ieder kind op deze wereld naar school gaat.

Door het land heen zijn er kerken, scholen en clubs die al jarenlang meedoen met deze mooie actie. Naast dat het heel leuk is, is het ook zeer leerzaam voor de leerlingen/kinderen. In diverse kerken wordt deze actie ingepast in de Adventsperiode. Bovendien biedt de website www.kidsvooredukans.nl verschillende educatieve materialen aan die erbij kunnen helpen. Er is een apart kopje 'informatie voor kerken' op de site.

Doe mee

Meedoen kan van september tot aan de kerstvakantie. De schoenendozen kunnen in november en december worden ingeleverd bij een van de meer dan 30 inleverpunten. Let op: de openingsdata verschillen per inleverpunt!
Van de inleverpunten gaan de schoenendozen naar de verwerkingscentra, waar ze klaar worden gemaakt voor verzending. De dozen worden nagekeken, gesorteerd op geslacht en leeftijdscategorie en verpakt in exportdozen. Per boot of vrachtwagen worden ze verzonden naar de uitdeellanden.

Mocht je school, kerk of vereniging nog niet mee doen, laat ze dan eens een kijkje nemen op de site www.kidsvooredukans.nl. Er is echt vanalles te vinden!


Filmpje van Schoenmaatjes van 2009