Abortus vaak oorzaak van stressUit recent onderzoek door de Spaanse psychiater Carmen Gómez-Lavin blijkt dat het grootste deel van de vrouwen dat een abortus ondergaat, achteraf last heeft van posttraumatische stress.
Maar liefst 65% van vrouwen die een abortus heeft ondergaan, krijgt last van posttraumatische stress. Dat zegt de Spaanse psychiater Carmen Gómez-Lavin. De kans dat vrouwen met depressies te maken krijgen is ook 65% hoger na een abortus dan na een gewone bevalling. Dat blijkt uit een onderzoek dat is gepubliceerd in de Medical Science Monitor door J.R. Cougle, D.C. Reardon en P.K. Coleman.

Abortus vaak oorzaak van stressDe psychiater, die ook lid is van het recht-op-leven comité, wijst erop dat 97% van de jaarlijkse 100.000 abortussen wordt verricht op grond van veronderstelde fysieke en psychische gronden. “Terwijl alle wetenschappelijke literatuur duidelijk aantoont dat vrouwen de grootste risico’s lopen na een abortus.”
Zij wijst ook op een vergelijkend onderzoek naar abortus en gediagnosticeerde post-abortustrauma bij vrouwen in de VS en Rusland, door V.M. Rue in 2004 gepubliceerd in de Medical Science Monitor. Daaruit blijkt dat zestig procent van de vrouwen die een abortus ondergaat naderhand heeft verklaard dat “er iets in mij gestorven is”.

Hetzelfde artikel toont aan dat 64% van de geaborteerde vrouwen zich daartoe onder druk gezet voelde. In sommige gevallen was er sprake van gewelddadige en levensbedreigende dwang. “52% zegt de beslissing haastig te hebben genomen en was op het moment van de abortus onzeker van hun besluit. 67% had tevoren geen informatie gehad.” (KN/CNA)