Aandacht voor het ‘gewone opvoeden’In het kader van de Week van de Opvoeding, die afgelopen week plaatsvond, liet het NRC een aantal mensen aan het woord over ‘het gewone opvoeden’. Een samenvatting. In het kader van de Week van de Opvoeding, die afgelopen week plaatsvond, liet het NRC een aantal mensen aan het woord over ‘het gewone opvoeden’. Een samenvatting.

Aandacht voor het ‘gewone opvoeden’Organisator Margreth Hoek van de Week van de Opvoeding, werkzaam bij het Kenniscentrum van het Nederlands Jeugdinstituut in Utrecht wilde met dit initiatief vooral aandacht voor dat ‘gewone opvoeden’. En ze wil aandacht voor de ouders, want die krijgen vaak de schuld van alles wat niet goed gaat, terwijl opvoeden ingewikkelder wordt en de samenleving weinig steun biedt. Bij de opening van de Week sprak staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) van Volksgezondheid, Welwijn en Sport bemoedigende woorden over het gekozen thema: Positief Jeugdbeleid.

Onbegrip

Volgens Margreth Hoek is er gebrek aan respect voor ouders, en gebrek aan begrip als het toch misloopt. Daar moeten we, vindt Margreth Hoek, nodig wat aan doen. In haar proefschrift, Ontheemd Ouderschap (2008), beschrijft ze waardoor ouders (tijdelijk) minder goede opvoeders kunnen zijn: slechte jeugd, psychische problemen, verslavingen, eenzaamheid, geldzorgen, geen zelfvertrouwen. Het lukt ze slecht om naar zichzelf kijken of te snappen wat ze anders moeten doen.

Open opvoedklimaat

In de Week van de Opvoeding zijn overal in het land grote en kleine bijeenkomsten georganiseerd, met of zonder deskundige sprekers, en daar kunnen ouders elkaar ontmoeten. Het is goed, zegt ze, als de overheid zorgt voor een “open opvoedklimaat” waarin het normaal is om elkaar vragen te stellen, of te onderkennen dat het soms toch niet zo gemakkelijk is. En ouders, weet ze uit onderzoek, leren het liefst van andere ouders die het in hun ogen goed aanpakken en kinderen hebben die net wat groter zijn dan hun eigen kinderen.

Te veel druk

In het NRC-artikel komt ook Hugo Röling aan het woord. Hij is historicus, voorheen werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn specialisatie is kinderopvoeding door de eeuwen heen. Hij schreef er vele boeken over. Wat vindt hij van de Week van de Opvoeding? Na een eerst mild oordeel “het kan geen kwaad om ons te verdiepen in de ontwikkeling van kinderen”, noemt hij de Week “georganiseerde hypocrisie”. Hij vindt dat ouders, vaders én moeders, tegenwoordig te veel onder druk worden gezet om hard te werken en te presteren, in alle lagen van de bevolking. En dat daar te weinig steun tegenover staat.

Tips

In de Week van de Opvoeding werden zo’n 1100 activiteiten georganiseerd, die waren aangekondigd op de site weekvandeopvoeding.nl . Tevens staan er tien tips voor positief opvoeden op, met uitleg.

  1. Maak tijd voor je kind
  2. Geef je kind een knuffel
  3. Praat met je kind
  4. Geef je kind een complimentje
  5. Vervelen kun je voorkomen
  6. Een goed voorbeeld doet goed volgen
  7. Maak duidelijke afsprak en
  8. Gaat het toch mis? Probeer rustig te blijven
  9. Perfecte ouders en kinderen bestaan niet
  10. Zorg goed voor jezelf

(NRC/kg)