Bijna driekwart van de Nederlandse jongeren (74 procent) zegt het wel eens moeilijk te vinden om te stoppen met internetten. Met name jongens (23 procent) zien dat zelf als een probleem. Dat blijkt uit onderzoek van stichting Mijn Kind Online in opdracht van KPN. Bijna driekwart van de Nederlandse jongeren (74 procent) zegt het wel eens moeilijk te vinden om te stoppen met internetten. Met name jongens (23 procent) zien dat zelf als een probleem. Dat blijkt uit onderzoek van stichting Mijn Kind Online in opdracht van KPN.
Jongeren geven ook zelf aan dat er wel een grens zou moeten zijn aan hun computertijd, zo wijst het onderzoek uit. Gemiddeld twee uur per dag vinden ze normaal. Ongeveer eenderde van de ondervraagden krijgt echter regels van de ouders over de computertijd. Van de jongeren die thuis geen tijdslimiet hebben gekregen, zegt 10 procent dat ze dat wel zouden willen.
Wanneer tieners zeggen dat ze het zelf ook een probleem vinden dat ze niet kunnen stoppen, blijkt uit het onderzoek dat de reden daarvan zowel extern als intern ligt: omdat ouders zeuren, omdat ze eigenlijk andere dingen hadden moeten of willen doen zoals huiswerk, of omdat ze denken dat het niet kunnen stoppen een teken van verslaving is.
Dat de meeste tieners het moeilijk vinden zich aan de regels over tijdbeperking te houden, ligt voor een belangrijk deel aan hun ouders die de regels niet handhaven. Een andere belangrijke reden is dat de regels niet redelijk gevonden worden. Dit is met name bij jongens het geval. De belangrijkste grond is echter dat jongeren het gevoel van tijd verliezen als ze aan het internetten of gamen zijn. Van de jongeren die hier moeite mee hebben, zegt tien procent dat ze hulp willen om zich aan de regels te kunnen houden.
KPN en Ouders Online hebben een oplossing bedacht: TimeSlot aan, software waarmee de computertijd kan worden gereguleerd. Met Timeslot stelt de gebruiker in welke uren van de dag en week een kind toegang heeft tot internet. Ook kan een onderscheid gemaakt worden tussen soort internet-activiteit. (Computer Idee/KN)