Daags nadat de paus met klem onderstreepte dat het menselijke embryo geen werk- of wegwerpmateriaal mag zijn, heeft de Britse overheid toestemming gegeven voor de genetische manipulatie van menselijke embryo’s voor onderzoeksdoeleinden. Daags nadat de paus met klem onderstreepte dat het menselijke embryo geen werk- of wegwerpmateriaal mag zijn, heeft de Britse overheid toestemming gegeven voor de genetische manipulatie van menselijke embryo’s voor onderzoeksdoeleinden.
De paus Franciscus deed zijn oproep voor internationale regels en normen voor de bio-ethiek tijdens een ontmoeting met de leden van het Italiaanse Comité voor Bio-ethiek en uitte kritiek op wat hij de wegwerpcultuur noemde. De comitéleden moeten er volgens de paus over waken dat mensen nooit een middel worden. Kerk en samenleving moeten samenwerken in de zoektocht naar oplossingen voor medische en ethische problemen. De paus benadrukte dat zowel de samenleving als de wetenschap het menselijke leven van bij aanvang tot aan de natuurlijke dood moeten beschermen.
Een paar dagen later werd bekend dat de Britse overheid genetische manipulatie van menselijke embryo’s voor onderzoeksdoeleinden vanaf nu toestaat. Embryo’s als wegwerpmatariaal dus. In Engeland zelf volgden meteen gemengde reacties. Onderzoeker Kathy Niakan, die bij het Francis Crick Institute in Londen onderzoek doet naar stamcellen, had de vergunning voor het onderzoek aangevraagd. Zij benadrukt dat haar onderzoek er niet op is gericht genetisch gemanipuleerde embryo’s te gebruiken bij voortplanting. Ze wil de kennis over hoe embryo’s zich ontwikkelen, vergroten. Op termijn kan dit leiden tot nieuwe inzichten bij het behandelen van onvruchtbare mensen, aldus Niakan. David King van de groep Human Genetics Alert waarschuwt dat Niakans plannen “de eerste stap zijn richting de legalisering van genetisch gemanipuleerde baby’s”.