In de Verenigde Staten worden momenteel burgerrechten uitgevochten in en rond een keten van kiprestaurants. Voormalig hoofdredacteur Ed Arons schreef er een commentaar over in Katholiek Nieuwsblad. In de Verenigde Staten worden momenteel burgerrechten uitgevochten in en rond een keten van kiprestaurants. Voormalig hoofdredacteur Ed Arons schreef er een commentaar over in Katholiek Nieuwsblad.
Chick-fil-A (kipfilet) is een familiebedrijf met meer dan 1600 vestigingen en een geschatte waarde van 4,5 miljard dollar (ruim 3,5 miljard euro). Bijzonder is dat het op een bijbelse grondslag wordt geleid: geen schulden maken, op zondag gesloten en geld uit de winst voor lokale initiatieven.
Bijbelse opvatting van een gezin
Ook gaat er geld naar christelijke organisaties die het gezin steunen, de bijbelse opvatting van een gezin wel te verstaan. Het is op dit punt dat de vrijheid van godsdienst en van meningsuiting van de huidige verantwoordelijke (CEO) en mede-eigenaar Dan Cathy een rel heeft veroorzaakt.
In een populair praatprogramma en in een blad van de baptisten reageerde hij vorige maand negatief op de groeiende acceptatie van het homohuwelijk in zijn land, wat volgens hem ten koste gaat van het door hem gesteunde bijbelse beeld van het gezin.
Boycot en ‘Dag van waardering’
De homolobby in de VS spreekt schande van deze visie. Via de sociale media kwam de oproep Chick-fil-A te boycotten. Wat van christelijke zijde leidde tot een steunactie: een ‘Dag van Waardering’ op woensdag 1 augustus.
Al vóór 1 augustus hadden op een speciale Facebook-pagina meer dan 620.000 mensen laten weten dat ze daar gehoor aan zouden geven. En ze kwamen ook: woensdag 1 augustus was een recorddag voor de kipketen, met lange rijen wachtenden en politie die het verkeer moest regelen.
Kiss Day en weren van nieuwe vestigingen
Een tegenactie volgde: ‘Kiss Day’, vorige week vrijdag, een dag waarop homo’s en lesbiennes elkaar in en voor de vestigingen van Chick-fil-A demonstratief zoenden.
De burgemeesters van Chicago, Boston en San Francisco hebben laten weten nieuwe vestigingen in hun stad te zullen weren, wat kritiek ontlokte van onder meer kardinaal Francis George van Chicago. CNN heeft al een omvangrijk kipdossier aangemaakt.
Vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van godsdienst
Wat hier op het spel staat en wordt uitgevochten zijn de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van godsdienst. Twee grondrechten die momenteel dreigen te bezwijken onder de druk van een derde grondrecht, dat van gelijkheid oftewel het niet-discriminatie-beginsel.
Een probleem dat Pim Fortuyn al eerder aankaartte, wat leidde tot een enorme politieke rel. De Volendamse CDA-politica Mona Keijzer belicht het probleem door een kritische vraag: “Ik vind het oké dat jij homo bent. Vind jij het dan oké dat ik er moeite mee heb twee homo’s in de echt te verbinden?”
Christelijke organisaties die aanzetten tot homohaat gaan in tegen het grote gebod van de naastenliefde en tegen de ‘gouden regel’ van ‘doe aan een ander, wat je wilt dat de ander jou doet’.
De Catechismus van de Katholieke Kerk scherpt dat nog aan: “Men moet deze mensen met respect, begrip en fijngevoeligheid behandelen” (#2358).
Uiten van christelijke overtuiging opgevat als homohaat
In de praktijk wordt het uiten van de christelijke overtuiging over het gezin echter al snel opgevat als homohaat en beantwoord alsof het gaat om een zware misdaad. Van christenen wordt niet alleen verwacht dat ze tolerant zijn, maar dat ze hun eigen visie inleveren ten gunste van die van de homolobby.
De vraag mag niet gesteld worden hoe tolerant sommige actiegroepen zich opstellen jegens christenen. Over gelijkheid gesproken…
In de Verenigde Staten vindt momenteel een confrontatie plaats; in Nederland ontbreekt zelfs de discussie. (KN)
Actueel nieuws op 15 augustus:
Schietpartij bij Family Research Council hoofdkantoor
Net bereikte ons het nieuws van een schietpartij bij het hoofdkantoor van de Family Research Council (FRC) in de stad Washington in het oosten van de Verenigde Staten. Het FRC mengt zich sinds 1983 in het maatschappelijk debat om geloof, gezin en vrijheid te bevorderen. Woensdag 15 augustus trachtte een jongeman het kantoor binnen te dringen. Hij kwam echter niet verder dan de receptie door heldhaftig optreden van o.a. de beveiligingsmedewerker, die er een schotwond in zijn arm aan overhield.
De autoriteiten hebben verklaard dat de schutter zou hebben geroepen het niet eens te zijn met de mening van het FRC over het huwelijk en gezin. Hij droeg ook materiaal van Chick-fil-A bij zich, die net als het FRC opkomt voor het huwelijk en gezin, zoals in de bijbel beschreven. Tevens werd verklaard dat de schutter tegen de beveiligingsmedewerker heeft gezegd dat het niet persoonlijk was maar dat hij het niet eens was met waar het FRC voor staat. (KG)