Sagrada Família tot basiliek gewijdTijdens het bezoek dat paus Benedisctus XVI dit weekend aan Spanje bracht heeft hij de wereldberoemde kerk van de Heilige Familie, de Sagrada Família van Gaudi, tot basiliek gewijd. Na de ceremonie kon er voor het eerst een Mis worden gevierd in het 128 jaar oude bouwwerk. Tijdens het bezoek dat paus Benedisctus XVI dit weekend aan Spanje bracht heeft de wereldberoemde kerk van de Heilige Familie, de Sagrada Família van Gaudi, tot basiliek gewijd. Na de ceremonie kon er voor het eerst een Mis worden gevierd in het 128 jaar oude bouwwerk.

Sagrada Família tot basiliek gewijdAl voor de paus uit Rome vertrok, liet hij weten zich te verheugen op deze gebeurtenis. In het Spaans zei hij afgelopen week tot duizenden pelgrims in de Paulus VI Aula: "Ik ga naar Barcelona. Daar wijd ik tot mijn grote vreugde de wonderlijke kerk van de Sagrada Família, dit werk van de geniale architect Antoni Gaudí."

Zaterdag en zondag brak de paus een lans voor het gezin. In het vliegtuig op weg naar Santiago de Compostela zei hij al tegen de meereizende journalisten dat “de waarde van het gezin als basiscel van de samenleving het grote thema van deze tijd is”.

Ook bij de inwijding van de kerk van de Sagrada Familia – het Heilig Gezin – kwam hij te spreken over het menselijke gezin. "Het thuis dat Jezus, Maria en Jozef vormden, is altijd beschouwd als een school van liefde, gebed en werk", zie de paus tijdens de homilie. Degenen die de bouw van de kerk hebben gestimuleerd, wilden, aldus de paus, als voorbeeld voor de hele wereld het Heilig Gezin stellen waar liefde, werk en dienstbaarheid werd geleefd in het besef van Gods aanwezigheid. "Alleen daar waar liefde en trouw aanwezig zijn, kan ware vrijheid ontstaan en beklijven." "De samenleving moet daarom bescherming en steun bieden aan het gezin", aldus paus Benedictus, en vooral aan de moeder. "Man en vrouw moeten in staat worden gesteld hun gezin te vormen en hun kinderen te begeleiden en te beschermen. Vanaf de conceptie."

De paus bezocht Spanje in 2006 ter gelegenheid van de Wereldgezinsdagen in Valencia. Volgend jaar komt hij er terug om deel te nemen aan de Wereldjongerendagen.

Nog niet af

De bouw van de Sagrada Família startte in 1882. Naar verwachting zal de kerk pas in 2026 gereed zijn. De enorme kerk is nog altijd niet voltooid. Er moet ondermeer nog een enorme centrale toren van 170 meter verrijzen, die ervoor zal zorgen dat de Sagrada Familia de hoogste kerk ter wereld is.

Hoewel het zeker nog zeker tot 2026 zal duren voor het gebouw helemaal af is, heeft de UNESCO de basiliek al wel opgenomen op de Werelderfgoedlijst. De kerkwijding door de paus wordt beschouwd als een mijlpaal in de roemruchte geschiedenis van de katholieke gemeenschap van de Catalaanse hoofdstad.

Organisch

De bouw van de Sagrada Familia wordt volledig gefinancieerd door private giften en donaties van de twee miljoen toeristen die jaarlijks het beroemde bouwwerk bezoeken. De bouwmeester hoopt dat het bezoek van de paus de kerk een impuls zal geven.

De kerk is het geesteskind van architect Antoni Gaudí. Oorspronkelijk zou de kerk een traditioneel neogotisch uiterlijk krijgen, maar toen de oorspronkelijke architect er de brui aangaf, werkte Gaudí het bouwerk om tot een vloeiend, organisch geheel met achttien torens en vijf grote hallen.

Gaudí, zelf een gelovig katholiek, woonde vijftien jaar lang op de bouwplaats van de Sagrada, om de bouw van zijn meesterwerk op de voet te kunnen volgen. Op de opmerking dat de bouw wel erg lang duurde, grapte hij ooit dat "mijn opdrachtgever geen haast heeft".

De architect kwam in 1926 om het leven toen hij onder een tram liep. Hij ligt begraven in zijn bouwwerk.

De volledige tekst van de homilie die paus Benedictus XVI tijdens de plechtigheid in de Sagrada Familia hield, is hier in het Engels te lezen.